Съвети за предпазване от зъбен камък

5872
Съвети за предпазване от зъбен камък
Снимка: iStock/Guliver

Най-важното нещо, за да избегнете образуването на зъбен камък, е правилната устна хигиена – щателното, ежедневно почистване на зъбната повърхност помага значително. Необходимо е, разбира се, и редовно посещение при зъболекаря.

Откъде идва зъбният камък?

Натурални средства за премахване на зъбния камък

Зъбният камък обикновено е резултат от лоша хигиена. Характерната плака по зъбите не е нищо повече от смес от остатъци от храна, минера...

Няколко минути след като приключите с миенето на зъбите, плаката започва да се натрупва върху зъбите ви. Това е мек налеп, който до голяма степен се състои от бактерии. Бактериите, благодарение на своите специални "способности" и с помощта на съставки, съдържащи се в слюнката, се свързват с повърхността зъби и след това един с друг, което води до постепенно натрупване на обема на плаката. За щастие, плаката, присъстваща във всички нас, се отстранява много лесно. Поради факта, че е мек, леко устойчив налеп, повърхността на зъбите може да се почисти от него чрез конвенционално миене с четка и конец. Ако обаче плаката не се отстрани, тя се превръща в зъбен камък. Това става чрез постепенно насищане на зъбната плака с минерали, съдържащи се в слюнката – напр. калциеви фосфати. Този процес, който е много обезпокоителен за пациентите, има за цел да предпази зъбите от кариес - алкалните съединения, които се изграждат в плаката, противодействат на киселините, произвеждани от бактерии. Ето защо много често, дори и при обилен зъбен камък, не се развива кариес.

Как да предотвратим зъбния камък?

Най-важното нещо за предотвратяване на зъбен камък е правилната, ежедневна устна хигиена. Тя трябва да включва не само щателно измиване на зъбната повърхност, но и редовно почистване с конец - с цел почистване на контактните повърхности, които е невъзможно да се почистят по време на миене.

Как да "излекуваме" зъбния камък?

Как да се предпазим от зъбен камък

Ако сте гледали някаква реклама на четка или паста за зъби, тогава сте чували, че натрупването на плака е пагубно за вашето орално здра...

Невъзможно е да премахнете зъбния камък сами у дома. Също така е важно редовно да почиствате зъбите от възникващия зъбен камък. Затова на всеки шест месеца трябва да посещавате зъболекар за професионално почистване на зъбите. Хората с по-кисело pH на слюнката, по-малко склонни към образуване на зъбен камък и с подходяща хигиена, могат да го правят на годишни интервали. От друга страна, хората със силно алкално pH на слюнката често изискват още по-често почистване на зъбната повърхност.

Защо трябва да се отстранява зъбният камък?

Зъбният камък има много негативен ефект върху състоянието на нашите зъби. Първата причина повечето пациенти да искат да бъдат премахнати е поради естетически причини - зъбен камък върху резците, долна челюст, което се случва много често, е видимо и обезпокоително. Освен това зъбният камък причинява неприятна миризма на устата. От медицинска гледна точка обаче зъбният камък също е много неблагоприятен - поради наличието на многобройни бактерии в него той причинява пародонтит, което води до "понижаване" на нивото на венците (също в резултат на натиск върху венците), а след това дори и разхлабване и загуба на зъби. Освен това, без внимателно, редовно почистване, симптомите на гингивит като кървене по време на миене не могат да бъдат предотвратени.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com