Съветите за красота, останали още от бабите ни

3310
Съветите за красота, останали още от бабите ни
Снимка: iStock

В наши дни разполагаме с безброй методи, продукти и козметика, за да задоволим всяка нужда на кожата и външния си вид. Но в миналото нашите баби не са могли да се похвалят с толкова възможности и са търсили алтернативни варианти в народните лекове и билки например. Колкото и модерна козметика да използваме, бабините съвети за красота винаги си остават актуални и няма човек, който да не е изпробвал поне един от тях. А днес ви предоставяме още няколко:

Съвети за здрава коса

Ако изрусявате косата си и забележите зеленикав оттенък, използвайте маска за коса от доматен сок. Нанесете го по дължината на косата и оставете за 10 мин. Пигментът на червения цвят ще неутрализира зелените нюанси и ще възвърне русото.

10 интересни факта за красотата

Ако имате проблеми с пърхота и нищо на пазара не ви помага, използвайте така познатия ни аспирин. Той съдържа антисалицилова киселина, която стопира действието на пърхота. Добавете 2 таблетки аспирин към шампоана, който обикновено използвате и употребявайте около 2 седмици.

За изсветляването на цвета на косата ви по естествен начин, постепенно до постигането на няколко нюанса по-светъл тон, използвайте отвара от лайка и лимонов сок. Към 25 грама лайка прибавете чаша гореща вода и оставете така около час, след което прибавате сока на половин лимон, смесете и нанесете върху дължината на косата ви. Трябва да задържите сместа на косата си поне 1 час, а за по-силен ефект може да увиете косата си в кърпа или шапка за баня.

За повече блясък и мекота на косата, както и за нейното укрепване, може да я изплаквате профилактично с ябълков оцет и вода. По желание правете този ритуал след всяко обикновено измиване на косата, а може и по-рядко. По този начин космените фоликули се затварят.

Тайните за красота, събрани от цял цвят

Съвети за красива кожа

Ако сънят определено ви липсва и това се отразява на външния ви вид, то при тъмни кръгове от очите може да поставите не така известните краставици, а картофи! Нарежете тънко кръгче картоф и поставете върху очите за около 15 мин. След това веднага ще забележите ефекта.

Все по-нашумели стават лентичките за премахване на черните точки, но нашите баби ни дават натурална рецепта и техен чудесен заместител - паста с мед и брашно. Върху памучен тампон поставете предварително приготвената смес от 1 чаена лъжица мед, брашно и вода (до получаване на хомогенност) и поставете върху носа или брадичката за около 10-15 минути.

Добър съвет за успокояване на акнеичната кожа е използването на алое. Алоето е много лековито растение, което помага и при акне. Вземете лист алое и го разделете на две, като поставите едната част върху проблемната зона и прикрепите с превръзка. Възпаленията ще се успокоят благодарение на антисептичния му ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com