Тайната на българските планини: Ледникови езера в България, които трябва да видите

10046
Тайната на българските планини: Ледникови езера в България, които трябва да видите
Снимка: iStock/Guliver

От общо 400 езера в България, тези с ледников произход са най-многобройни - 330. Разположени са във високите части на Рила (140) и Северен Пирин (119) при над 1800 м надморска височина. Формирани са в резултат на дейността на планинските ледници. Много от тях са разположени в групи и стъпаловидно, като се оттичат едно в друго.
Високите български планини Рила и Пирин впечатляват с високите си върхове, живописни гледки, редки растителни и животински видове, но те крият и още едно тайно съкровище - прекрасните ледникови езера. 

Ето някои от тях, които трябва да посетите:

РИЛА

Седемте рилски езера

Едно от най-посещаваните места в България, за което се вярва, че концентрира специална духовна енергия са Рилските езера. Разположени са в Дамгския дял на Северозападна Рила между 2100 и 2500 м надморска височина. Разпределени са стъпаловидно - вдлъбнатини по склона на планината, а отделните езера са свързани чрез малки поточета. Когато водата преминава по тези поточета, се образуват малки водопади и водоскоци. Ето кои са седемте езера, започвайки от най-ниското:

Долно езеро - в него се събира водата, която изтича от останалите. Оттук тръгва река Джерман.

Рибно езеро - най-плиткото. Край североизточния му бряг се намира хижа “Седемте езера”. От края му на запад върви пътеката за новата хижа “Рилски езера”.

Трилистника - в миналото се нарича Средния гьол. Има неправилна форма и ниски брегове.

Близнака - най-голямото по площ - 91 дка. Състои се от две части, между които има тесен плитък проток. В миналото се нарича Чифте гьол.

Бъбрека - езерото с най-стръмни брегове. Формата му наподобява бъбрек или бобено зърно.

Окото - с почти идеална овална форма. Това е най-дълбокото циркусно езеро в България, с дълбочина 37,7 м. Известно е и с името Сърцето.

Сълзата - най-високото и най-малко езеро - 2535 м надморска височина.В миналото носи името Баш гьол. Наречено е така заради кристалната и прозрачна вода, от която се вижда в дълбочина.

Как се казват Седемте рилски езера - ще познаете ли имена на всички?

ПИРИН

Неслучайно Пирин се счита за най-красивата българска планина, а национален парк “Пирин” е включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно и природно наследство.
Най-живописните места в Пирин безспорно са свързани с красивите ледникови езера. 

Бъндеришки езера

Ако искате се насладите на красиви гледки и да се заредите с позитивна енергия, следвайте този лек маршрут - до Бъндеришките езера.
Преходът започва от хижа “Вихрен”, откъдето се преминава през малка равна поляна с разхвърляни скални блокове. Следва ново изкачване и спускане към реката при т.нар. Равнашки брод. На югоизток пътят продължава към Бъндеришките езера.
Под това име са известни голяма група езера, разположени в Бъндеришкия циркус, откъдето тръгва река Бъндерица.
Езерата са са с обща площ от 126,7 дка. Езерата са общо 18, но само пет от тях имат собствени имена:

Кое е най-голямото езеро в България?

Жабешкото езеро - най-високото в групата. Намира се на 2322 м надморска височина, под южния склон на връх Малка Тодорка.

Дългото езеро - намира се на около 1 км северно от връх Бъндеришки чукар. Дълго е 459 м и широко 150 м. Достига дълбочина от 10 м.

Окото - наричат го още Равнашкото езеро. То е най-ниското в групата (2026 м надморска височина). Впечатлява с кръглата си форма и блестяща повърхност. Езерото е толкова малко, че не се забелязва от пътеката, която минава само на стотина метра от него. Размерите му са 65/57 м и е с площ от 2,6 дка.

Рибно Бъндеришко езеро - в него има много риба, откъдето идва името му. Известно е още като Голямо или Долно Бъндеришко езеро.

Муратово - разположено е под Муратов връх и на много добре изразена тераса. Над него в южна посока има още три малки езера. В Муратовото езеро се влива поток, който се спуска по улея между Муратов връх и връх Хвойнати и се образува красив естуар, както и два живописни полуострова. Срещу езерото се извисява връх Тодорка. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com