Кое е най-голямото езеро в България?

75689
Кое е най-голямото езеро в България?
Снимка: Larisa-K / Pixabay

България е доста бедна на водни ресурси, включително и на езера. На територията на страната има около 400 езера с неголяма площ. Според своя произход езерата в България са ледникови, крайморски, крайречни, тектонски, карстови и свлачищни.

Ледникови езера

Те са най-многобройни - около 330, от които 260 са постоянни. Разположени са основно в дъната на циркусите, само някои от тях са образувани чрез преграждане на долина от морени. Формират се при заледяването на високите части на Пирин и Рила. Разположени са на надморска височина от 1900 до 2700 метра. Сред най-известните са Седемте рилски езера, Рибните, Маричините, Бъндеришките и др. Най-високо е разположено Горно Полежанско езеро - 2710 м в Пирин.

Крайморски езера

Те са най-големи по площ и с огромно стопанско значение. Могат да бъдат лагуни и лимани.
Лагуните са образувани чрез преграждане на част от залив от пясъчна коса. Такива са Поморийското, Атанасовското, Алепу, Аркутино и др.
Лиманите представляват удавени речни ястия - Варненско, Белославско, Бургаско, Шабленско, Дуранкулашко.

Най-отровните езера в света

Крайречни езера

Образуват се в местата на стари речни легла. В миналото в България е имало много такива езера и блата в алувиалните низини край река Дунав и край по-големите български реки - Марица, Искър, Янтра, Тунджа, Места, Струма. Днес те са пресушени. Съхранено е само езерото Сребърна край Силистра.

Тектонски езера

Образуват се в резултат на движения на земни пластове, при които са се формирали понижения на земната повърхност, които днес са запълнени с вода. Много малко са тези езера в България. Най-голямо от тях е Рабишкото езеро.

Карстовите езера

Те са повече на брой от тектонските, но с малки размери и много от тях пресъхват през лятото. Такива са Деветашките езера.

Свлачищни езера

Формират се в резултат на свличане на земни пластове и образуване на понижения в земната повърхност. Такива са езерата в Северното черноморско крайбрежие - Балчишка Тузла, Шабленска тузла, Наневска тузла и Смолянските езера.

Разберете кое е най-голямото езеро в Европа?

Знаете ли кое е най-голямото езеро в България?
Бургаското

Най-голямото естествено езеро в България е Бургаското, известно още под името Вая. Намира се в сърцето на град Бургас, между два от жилищните му квартали - Горно и Долно Езерово.
Дължината му е 9,6 км, а най-широката му част е 4,5 км. Площта на водната повърхност е 2899,90 ха. Дълбочината му достига до 1,3 м. Езерото е соленоводно, защото е свързано с морето чрез канал. Връзката с морето осигурява не само постоянен приток на солени води, но и на соленолюбиви видове риба във водоема. Езерото се пълни и от водите на реките Айтоска, Съндърдере и Чукарска, които се вливат в западната му част. От морето е отделено чрез пясъчна коса, върху която днес е изградена индустриалната зона на Бургас.
Бургаското езеро има богат растителен и животински свят, с което привлича все повече посетители. Срещат се над 60 вида безгръбначни, 23 вида риби и над 254 вида птици. Много от тях са редки за България и Европа, а 9 са световно значими. Някои птици като чапла, голям корморан, кокилобегач, гмурец и др. гнездят, а други като гъска, патица, пеликан, лебед, го използват за зимуване и почивка по време на миграция. Вая е предпочитано място по време на миграция за много видове, минаващи по невидимата прелетна магистрала Виа Понтика.

Ако се разхождате край Бургаско езеро през зимата имате шанс да видите малък корморан, къдроглав пеликан, червеногуша гъска, тръноопашата потапница, кафявоглава потапница и качулата потапница. Вая е предпочитано място за почивка по време на миграция за много видове, минаващи по невидимата прелетна магистрала Via Pontica.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com