Тази стара рецепта за сирене се предава от поколение на поколение

5884
Тази стара рецепта за сирене се предава от поколение на поколение
Снимка: iStock

Разнообразието от сирена е пословично, разнообразни са и рецептите, по които се приготвят, като са познати и стари рецепти за сирене, предавани от поколение на поколение, превърнали се в бранд-символ на дадената държава, в част от културата и традициите ѝ.

Стара рецепта за сирене в Холандия

Отправяме се на вкусно пътешествие в страна, популярна със занаятчийското си сирене – Холандия. В Холандия – страната на лалетата, мелниците и… сиренето, има бранд, наречен „Старата мелница“ – отлежало занаятчийско сирене, приготвяно по стара рецепта, предавана от поколение на поколение. Тайната на това сирене е не само в старата рецепта, която остава мистерия какво точно съдържа, но и в начина на приготвяне – сиренето отлежава върху дървени дъски при идеални условия – така, както се е правило преди стотици години. Старата технология, по която се приготвя, съчетана със стара рецепта за сирене, предавана от поколение на поколение, гарантира неустоим, неподправен и уникален вкус, правещ това сирене различно и част от традициите и историята на Холандия.

Още: Вкусотия и половина: Невероятно сирене по тракийски

Сиренето „Старата мелница“ се  предлага в 4 различни вкуса и варианта – от младо, незряло, кремообразно, пълно с вкус до зряло и пикантно сирене, отлежавало по стара традиция.

Стара рецепта за сирене – всяка страна има своята

Всяка страна има своята рецепта за своето сирене, Холандия не е изключение или  прецедент. Различните народи има различни вкусови предпочитания по отношение на сиренето и рецептата е отговор на тези предпочитания. В някои държави своя стара рецепта за сирене имат дори отделните семейства – популярни родове могат да се похвалят със своя семейна рецепта за сирене, предавана от по-възрастните на по-младите. У нас производството на сирене има стари традиции, както и домашното приготвяне на сирене от мляко, надоено от животните в двора. Дедите ни отглеждали свои стада, квасели мляко и подсирвали, като рецептата била традиционна и предавана от поколение на поколение – децата се учели от възрастните как да си приготвят кисело мляко и вкусно сирене в дома.

Любопитен е начинът, по който в Румъния по стара традиция и рецепта произвеждали сиренето в старите овчарници, за които възрастните хора споделят, че младите няма да имат възможността да  живеят, работят и правят сирене в тази атмосфера и ще могат да наблюдават какво е било и как се е правило сиренето от овчарите, живеещи със стадата, само на кино. Рецептите може и да са запазени, да се предават от поколение на поколение, но средата не е автентична, няма ги онези възрастни хора, живеещи за и със стадата, в синхрон с природата, заменени са от модерни ферми, в които процесите са механизирани, което отнема от  романтиката на производството на сирене и го променя като процес, макар да се използва старата и автентична рецепта.

Още: Пица с 1001 вида сирена влезе в Книгата на Гинес (ВИДЕО)

Стара рецепта за българско сирене

Що се отнася за сиренето по стара българска рецепта, може да го открием в село Камчик в Украйна, където продължава да се произвежда по стара родна рецепта от над 4 000 етнически българи, които го правят в домашна обстановка с овче мляко. Те ревниво пазят рецептата за това вкусно и автентично българско сирене и я предават от поколение на поколение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com