Тези храни да се ядат по-рядко - честата консумация води до проблеми

4710
Тези храни да се ядат по-рядко - честата консумация води до проблеми
Снимка: iStock

Почти всеки знае за опасностите от бързото хранене, мазни и сладки храни и калоричното съдържание на алкохола. Въпреки това, освен тях, в диетата има и други. Отрицателното им въздействие върху тялото не е толкова очевидно, така че мнозина дори не подозират за това. Кои храни трябва да бъдат намалени и с какво може да се заменят някои от тях.

Сирена и кисели млека

По принцип млечните продукти предизвикват хранителни алергии или непоносимост към лактоза. Това от своя страна може да задържа течност в тялото, да попречи на работата на стомашно-чревния тракт и да допринесе за появата на наднормено тегло.

Няколко учени от Националния институт по здравеопазване на САЩ, Университета на Делауеър и Медицинския институт Джон Хопкинс проведоха проучване, за да идентифицират модела между консумацията на млечни продукти и развитието на затлъстяване и метаболитен синдром. Авторите на труда обръщат специално внимание на сирената и киселите млека – те повишават риска от затлъстяване.

С какво да замените:

Растителна алтернатива на сиренето е тофуто. Но, предупреждава диетологът, трябва да се внимава, тъй като те съдържат големи количества фитоестрогени, които активно влияят на хормоналната система. Мъжете не се препоръчват да консумират тофу и соеви продукти повече от два пъти седмично, както и жени с определени хормонални патологии.

Киселото мляко може да се замени със зеленчуково или растително мляко: кокосово, овесено, бадемово, елда.

Основи на правилното хранене

Чушки, патладжани, домати

Тези зеленчуци принадлежат към семейството на нощниците, които съдържат соланин, отровно органично съединение. При хора, чувствителни към това вещество, консумацията на такива зеленчуци може да влоши общото състояние на организма и да изостри болестните синдроми. Като цяло соланинът повишава риска от възпалителни процеси и не бива да злоупотребявате с тях.

С какво да замените:

Заместител на нощницата ще бъде целина - корен и стъбло, сладък картоф и дори обикновени печени картофи. А ако наистина искате патладжан или домат, трябва да премахнете кората и да премахнете семките - пулпата съдържа много по-малко опасни вещества, отбелязва диетологът.

Пшеница, ръж, ечемик

Тези храни са с високо съдържание на глутен и мая. Дори ако тялото ви метаболизира нормално глутена, но има проблеми с чревната лигавица, това може да изостри проблемите и да наруши храносмилането.

По отношение на дрождите, няколко проучвания показват, че дрождите и някои чревни бактерии могат да увеличат риска не само от възпалително заболяване на червата, но и от затлъстяване.

С какво да замените:

Отлична алтернатива ще бъде елда, просо, ориз - за предпочитане неполиран, тъй като белият ориз има голям брой отрицателни ефекти върху стомашно-чревния тракт. Киноа и амарант също са подходящи.

6 основни принципа за правилно хранене според диетолозите ​​

Екзотични и сладки плодове

Екзотичното манго, кивито, бананите и плодовете с висок гликемичен индекс (като грозде, праскови) са с високо съдържание на фруктоза. Излишъкът му увеличава натоварването на черния дроб, поради което тялото разгражда и усвоява мазнините по-зле. Системното преяждане на сладки плодове може да доведе до нарушения на липидния метаболизъм и наднормено тегло.

С какво да замените:

Екзотичните плодове могат да бъдат идеално заменени с плодове с оптимален гликемичен индекс - касис, морски зърнастец, червени боровинки, ягоди, горски ягоди.

Месо и птици

И червеното, и бялото месо съдържат омега-6 мастни киселини. Според последните проучвания повишеното съдържание на това вещество в организма, а именно в червените кръвни клетки (еритроцити), повишава риска от затлъстяване. Затова трябва да се ограничи и консумацията на месни ястия.

С какво да замените:

Ако искате да премахнете източниците на животински протеин, трябва да сте много внимателни. Тъй като в този случай през деня е необходимо да се създаде пълна верига от аминокиселини, тоест да се използват няколко източника на растителен протеин. Например леща и елда. За да се усвоят аминокиселините, те трябва да създадат специфична молекула. Затова трябва да използвате зърнени, бобови растения, ядки, семена и да ги смесвате всички.

Яйца

Яйцата, особено жълтъците, съдържат много холестерол. Учени от Северозападния университет в САЩ установиха, че тези, които ядат много яйца, рискът от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт е много по-висок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои домашни средства борят сухите краища на косата?

Груби грешки, които всеки прави, когато пече с ванилия

Кои 2 европейски столици са разположени във Финския залив?

Какъв е ефектът върху организма, ако пиете прясно мляко всеки ден?

От колко същества се е състояло съществото Сфинкс?

Стихотворение за 3 юни 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 3 юли 2024

Таро хороскоп за 3 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com