Тези храни причиняват безсъние

25945
Тези храни причиняват безсъние
Снимка: iStock

Известният диетолог Елена Кален сподели в интервю, че при липса на достатъчно качествен сън имунитетът "пада", а хормоните на стреса редовно се натрупват в тялото.

Има редица популярни храни, които влизат в менюто ви за вечеря и могат да повлияят негативно на дълбочината и качеството на съня.

Този полезен плод може да причини безсъние

Качественият сън е важен за възстановяване на организма, симулиране на имунната система, регенерация и добро здраве. Безсънието се отра...

Кален отбеляза, че при редовно лишаване от сън имунитетът драстично намалява, хормоните на стреса се натрупват в тялото и настъпва влошаване в общото състояние. Друг страничен ефект е, че човек  усеща умората по-често и се дразни от най-несъществени неща. Така се стига до преяждане и появата на наднормено тегло.

Диетолозите са на мнение, че, някои от храни представляват съществена причина за появата на безсъние. Например, варено месо (пържено или на скара), домати, патладжани, консерви, мариновани краставички (както зеленчуци, така и риба), също така и авокадо и синьо сирене.

„Изброените продукти често съдържат в себе си тиранин. Тази аминокиселина в тялото става норепинефрин (хормон на стреса). Концентрацията й в кръвта се повишава дори и при най-малката стресова ситуация. Поради това ще се чувстваме превъзбудени и ще имаме трудности при желание да заспим през нощта“, каза Кален.

Диетологът подчерта, че преди лягане също е по-добре изобщо да не се ядат целина и други храни, които имат диуретични свойства.

5 витамина, които може би ви липсват, ако страдате от безсъние

Витамините и минералите са изключително важни за пълноценния сън. Недостигът им може да доведе до някои нарушения, включително безсъние...

Припомняме, че съвсем скоро учените обясниха защо пандемията  заплашва с вълна от затлъстяване. Карантината може да се нарече основният катализатор за процеса на затлъстяване.

Учените са намерили нова причина за затлъстяване при жените. Става ясно, че съществува важен фактор, заради който  жените започват да напълняват, а именно самотата и липсата на социална активност. Ето защо самотните дами по-често са с прекомерно тегло.

Стана известно и кои здравословни храни с омега-3 ще ви съдейства в отслабването. Както казват лекарите, в тялото на много хора няма достатъчно полиненаситени омега-3 мазнини - защото нито един орган не може да ги произвежда. Ето защо се препоръчва засилена консумация на орехи, мазна риба и ленено масло. Не пропускайте да включите сложни въглехидрати в ежедневното си меню. Те са много по-полезни в сравнение с простите. Най-добрите източници на този вид въглехидрати са пастата от твърда пшеница, пълнозърнест хляб, овесени ядки и елда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни
Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Бог извикал всички хора и на всеки човек връчил кръст, който той трябва да носи до последния си дъх. Посочил им пътя на живота и благословил да вървят...