Тези симптоми издават дефицит на желязо

7245
Тези симптоми издават дефицит на желязо
Снимка: iStock/Guliver

Недостигът на желязо е сред най-срещаните дефицити. Това са основните симптоми, които издават наличието на проблема:

1. Необичайна умора

Усещането за умора е един от най-честите симптоми на недостиг на желязо, който се среща при половината от всички случаи. В случая тялото не получава достатъчно желязо за производството на хемоглобин и притокът кислородът до всички органи и тъкани се забавя.

 2. Бледност на кожата

Бледността на кожата и склерата на очите са чести признаци на недостиг на желязо. Хемоглобинът в кръвните клетки придава на кръвта червен цвят, а ниските нива на желязо не оцветяват кръвта толкова ярко. Ето защо при дефицит на желязо кожата губи здравословния си розов цвят

3. Задух

Хемоглобинът пренася кислород в цялото тяло. Ако нивото му е ниско, тогава нивото на кислорода също ще е ниско. Това означава, че мускулите няма да получават достатъчно кислород за нормални дейности като ходене, например.

4. Главоболие и световъртеж

Дефицитът на желязо може да причини главоболие. Но този симптом е по-рядък и по-често е придружен от слабост и замаяност. Ниското ниво на хемоглобин в червените кръвни клетки означава, че в мозъка не постъпва достатъчно кислород. 

5. Сърцебиене

Сърцебиенето може да бъде друг симптом на желязодефицитна анемия. Когато нивата на хемоглобина са ниски, сърцето работи много усилено, за да достави кислород до всеки орган и това може да доведе до неравномерен сърдечен пулс.

6. Суха и увредена коса и кожа

Сухата и увредена кожа и коса могат да бъдат признаци на недостиг на желязо. Това се случва, тъй като тялото насочва кислорода към по-важните органи и тъкани в тялото. 

7. Подуващи и болезнени рани около устата и езика

При недостиг на желязо езикът става блед, докато по-ниските нива на миоглобин могат да причинят възпаление и подуване. Миоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който поддържа мускулите на езика. Дефицитът на желязо често причинява сухота в устата, възпалени червени пукнатини в ъглите на устните и язви.

8. Неспокойни крака

Дефицитът на желязо понякога се свързва със синдрома на неспокойните крака. В случая пациентите се оплакват от силно желание да движите краката си, дори когато са в покой. Този синдром може също така да провокира неприятни, но странни усещания за пълзене и сърбеж в краката и стъпалата. 

9. Чупливи или лъжичковидни нокти

Много по-рядко срещан симптом на недостиг на желязо са чупливите или лъжичковидни нокти, наречени килонихия (средата на нокътя хлътва, а ръбовете му се издигат и закръглят като лъжица).

10. Други потенциални признаци на недостиг на желязо 

Други признаци на желязодефицитна анемия, които се проявяват рядко, включват: глад за лед, тебешир или хартия. Това състояние обикновено се проявява по време на бременност. Но освен него може да се наблюдава още и чувство на тревожност, студени ръце и крака.

Единствено кръвен тест може да потвърди или отрече наличието на желязодефицитна анемия. Ако лекарят потвърди наличен недостиг на желязо в организма, можете доста лесно да се справите с него - като увеличите приема на желязо чрез храната или под формата на хранителни добавки. Включете в менюто си повече храни, богати на желязо, като: червено, свинско и птиче месо, тъмнозелени листни зеленчуци, спанак и зеле; сушени плодове, стафиди и кайсии; грах, боб; морски дарове, семена и ядки.

Важно: Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар! Преди да започнете прием на каквито и да било лекарства и добавки, консултирайте се с лекар. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com