Титаниев диоксид - най-опасната съставка в козметиката

119531
Титаниев диоксид - най-опасната съставка в козметиката

Съединение титаниев диоксид, което се използва толкова често в козметичната, хранителновкусовата и фармацевтичнaта промишленост, в световен мащаб вече е  надхвърлило над 1 милион тона производство.

Франческо Турци и колегите му от университета на Люксембург разкриват, че титаниевият диоксид - TiO2, се счита за безопасна молекула, понеже не може да премине през здравата кожа. Но екипът провежда свое разследване над приетата за безобидна молекула и установява: при излагане на ултравиолетова светлина TiO2 проявява токсични за кожата ефекти.

Това е изключително тревожно, понеже болшинството слънцезащитни продукти съдържат титаниев диоксид, който, нанесен върху кожата, бива излаган на UV-лъчи от слънчевата радиация. Това включва и дневната козметика със слънцезащитен фактор. Съединението се среща още в кремове за ръце, очи и крака - всеки неестествено бял цвят на немедицински крем обикновенно се дължи на подобна съставка.

Учените установяват, че под влиянието на UV лъчи, TiO2 образува две структурни форми. Първата, наречена rutile, се измива лесно от кожата и няма увреждащ ефект. Втората форма, наречена anatase, се измива по-трудно от кожата, има тенденция да остава в порите и да възпрепятства отделянето на токсини от кожата чрез потта. Това води до натрупването на телесни токсини и увреждането на определени кожни слоеве, което е поправимо, но не бива да се допуска систематично.

Титаниев диоксид се използва и в множество храни. Най-фрапиращият пример е включването му в прясното мляко: някои производители го добавят полулегално, понеже подсилва белия цвят на млякото и го прави по-примамливо за потребителя.

Експертите съветват най-голямо внимание да се отделя на слънцезащитните спрейове и пастите за зъби, съдържащи TiO2. Когато спреят се пръска по кожата е възможно да се образува облак от частиците му, който в никакъв случай не трябва да се вдишва - погълнатите частици могат да бъдат канцерогенни.

Същото важи и за пастата за зъби - при аткивно четкане на зъбите дъхът трябва да се задържа, понеже с вдишването могат да се поемат и множество частици на TiO2.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com