Топ 10 на най-красивите места в България през зимата

16519
Топ 10 на най-красивите места в България през зимата
Снимка: iStock

Красива е България през всички сезони, но има места, които са особено очарователни през зимата. Дори и да не карате ски, ще се насладите на красотата и спокойствието на предложените от нас романтични места:

1. Априлци
Априлци се намира в сърцето на Стара планина, под връх Ботев. Предлага многобройни възможности за зимен туризъм. Може да отседнете в някоя от къщите в традиционен стил, от които ще се наслаждавате на живописни зимни пейзажи. Може да посетите Видимското пръскало, да изкачите връх Мара Гидик или да се разходите до близките хижи. 

2. Трявна
Китното градче е потънало в прегръдките на Стара планина, а красивите зимни пейзажи вдъхновяват не един или двама художници. По улиците ще видите запазени възрожденски къщи, работещи занаятчийници, страноприемница. И всички те изглеждат още по-красиви, когато са отрупани със сняг. Заслужава да посетите Часовниковата кула, превърнала се в символ на града, моста, Историческия музей, Даскаловата къща, Славейковата къща. В уютните механи ще се насладите на вкусни традиционни ястия.

3.Златоград
Най-южният град на България ще ви очарова със снежната си красота през зимата. Намира се в южната част на Родопите, в долината на река Върбица, близо до границата с Гърция. Това, което го прави уникален, е че е ограден от всички страни от Родопа планина. Освен от красивата природа, ще останете очаровани от красивите възрожденски къщи, традиционни занаятчийници и вкусна родопска кухня.

Идеи за пътуване из България през зимния сезон

4. Широка лъка
Родопското селце е едно от най-посещаваните места през зимата. Сгушено в планината, само на 23 км от Смолян, селото е съхранило красиви старинни къщи, традиционния си фолклор и местни кулинарни традиции. Живописната природа допълва пленяващата красота на мястото. Усещането се допълва от камина, гайди, родопски песни, ароматна храна, както и великолепни гледки към покрити със сняг къщички и планински пейзажи. В района заслужава да посетите природните скални феномени “Момата” и “Главата”.

5. Сапарева баня
Сапарева баня се намира в северните склонове на Рила, на 15 км от Дупница. Градът е известен с горещата си минерална вода и потънал в пара гейзер, който не може да видите никъде другаде в цяла Европа. Едва ли има по-подходящ сезон от зимата да посетите това място и да се отдадете на релаксиращи процедури в мразовитите дни.

6. Банско
Не може класация на красиви зимни градове без Банско. Един от най-посещаваните ски курорти в България, е привлекателен както за ски любители, така и за хора, които не практикуват зимни спортове. Разположен в подножието на планината Пирин, градът съчетава облика си на възрожденско градче с лъкатушещи калдъръмени улички, стари къщи и черкви със славата си на модерен ски курорт с луксозни хотели, ваканционни имоти и заведения. В градчето и околността има над 130 архитектурни паметника.

7. Копривщица
Копривщица е разположена в сърцето на Средна гора и представлява град-музей с красиви възрожденски къщи. Освен с тях, градчето е известно с международния фолклорен летен фестивал, който събира много посетители от страната и чужбина. През зимата природата и автентичните къщи са още по-красиви. Разходете се до къщите на Любен Каравелов, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Лютовата къща. Опитайте вкусните традиционни копривщенски гозби сред топлината на горяща камина и на фона на заснежени планински пейзажи.

ТОП 5 зимни дестинации в България

8. Етъра
Етнографският комплекс на открито е разположен близо до Габрово и привлича посетители през цялата година. Особено очарователни са възрожденските занаятчийници и калдъръмените улички през зимата. Насладете се на кафе на пясък, домашно сладко, захарно петле, топло симидче или геврече сред топлината и уюта на автентични кафенета, в които всичко се приготвя по оригинална рецепта, запазена от векове.

9. Жеравна
На няколко километра от Котел, в Стара планина се намира възрожденското селце Жеравна. Тук ще се потопите в самобитния дух и облик на селото, което и до днес съхранява традиционните възрожденски къщи.
Посетете църквата “Св.Николай”, къщата-музей на Йордан Йовков и къщата на Сава Филаретов . Близо до Йовковата къща е местната шекерджийница, в който може да се насладите на традиционни сладкиши.

10. Дряново
Старопланинското градче е истински рай през снежната и мека зима. Може да се разходите и насладите на живописните старопланински пейзажи. Ако предпочитате архитектурни забележителности, градът също има какво да предложи. Сред най-интересните сгради са църквата “Свети Никола”, музей “Колю Фичето”, моста на майстор Колю Фичето, Дряновския манастир, първата релефна физическа карта на България и много други. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com