Топ 10 на най-красивите върхове в България

24876
Топ 10 на най-красивите върхове в България
Снимка: Мирослава Дерменджиева

Връх Мусала

Връх Мусала - 2925 метра височина, един от най-високият връх в България, и на целия Балкански полуостров. Намира се в Рила планина, в близост до курорта Боровец. От къде носи името си: произлиза от арабското име "мус Аллах" ("място близо до Бога"). Така се нарича камъка, върху който се полагат покойниците в джамията. През периода 1949-1962 г. се наричал връх Сталин.

Връх Вихрен    

Връх Вихрен – висок 2914 метра, намира се в планината Пирин. Той е втори по височина в България, след връх Мусала и трети на Балканите. Върхът от различните посоки изглежда по различни начини - гледан от юг прилича на четиристенна пирамида, а от Банско - на пресечена пирамида.

Връх Ботев       

Връх Ботев - 2376 метра височина. Той е най-високият връх в Стара планина. Намира се в Централна Стара планина, близо до Карлово и Калофер. Върхът в миналото се е наричал Юмрукчал и Фердинандов връх. През 1950 г. е преименуван на Ботев.

Идеи за пътуване в комбинация от море и планина

Черни връх

Черни връх е най-високата точка на Витоша, край София. Височината му е 2290 метра. Той е четвърти по височина. Черни връх има историческа стойност за българския туризъм. Изкачването, организирано от писателя Алеко Константинов на 27 август 1895 г., се счита за рождена дата на организираното туристическо движение.

Връх Тодорка

Връх Тодорка е висок 2746 м и се намира в Пирин. Нарежда се на 11-то място по височина в планината. От върха се открива гледка към Вихрен и Кутело на запад и към Стражите на изток. На юг може да се види връх Каменица, а при ясно време се вижда Банско.

Връх Ком

Връх Ком, наричан още Голям Ком, е висок 2016 м, намира се в западната част на Стара планина. Върхът е разположен южно от град Берковица, източно от него са по-ниските върхове Малък и Среден Ком.  Най-красива гледка се разкрива на север от върха, откъдето се виждат Берковското поле, Берковица, както Монтана и язовир Огоста.

Връх Снежанка

Връх Снежанка – намира се в Родопите, на 15 км от град Смолян. Висок е 1926 м и е най-високият връх в района на рида Букова планина. На самия връх е изградена телевизионна кула, висока 156 метра, намираща се на височина 2082 метра. Твърди се, че сутрин при ясно време от терасите на кулата се разкрива гледка към Егейско море.

Знаете ли коя е най-дългата планина в света?

Връх Бузлуджа

Връх Бузлуджа или връх Хаджи Димитър – висок е 1441 метра, разположен е в централната част на Стара планина. Неговото значение е национално, природно и историческо. На този връх се сражава четата на Хаджи Димитър през 1868 г., затова върхът носи неговото име днес. В подножието на върха българските социалдемократи тайно провеждат Бузлуджанският конгрес, чрез който се създава Българската социалдемократическа партия. В чест на това събрание на върха е построен дом-паметник на българските социалисти.

Връх Вежен

Връх Вежен, намира се в Тетевенския Балкан, висок е 2198 м. От върха се открива панорама към Средна гора, Рила, Пирин, централното било на Стара планина. В последните зимни месеци и началото на пролетта снежната покривка достига дебелина до 2 м. Често се образуват и лавини. Реката Бели Вит води началото си от него.

Връх Руен         

Връх Руен - най-високият в Осоговската планина. Границата между България и Македония минава през него. Висок е 2251 м, нарежда се на пето място в България. Есенно време цветът на масива става ярко червен, благодарение на почервенелите листа на боровинките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com