Топ 20 на най-добрите български филми

163714
Топ 20 на най-добрите български филми
Снимка: стоп кадър Youtube

1. Козият рог

Български игрален филм, смятан от мнозина за едно от върховите постижения на българското кино. В ролите: Катя Паскалева, Антон Горчев, Милен Пенев, Невена Андонова, Тодор Колев

2. Снаха

Български игрален филм от 1976 година на режисьора Васил Мирчев, по сценарий на Слав Г. Караславов. В ролите: Стефан Гецов, Емилия Радева, Виолета Гиндева, Добромир Манев

3. Под игото

Български игрален филм от 1952 година на режисьора Дако Даковски.В ролите: Андрей Слабаков, Любен Чаталов, Геолги Георгиев- Гец и други.

4. Хитър Петър

Български игрален филм от 1960 година на режисьора Стефан Сърчаджиев, по сценарий на Петър Незнакомов. В ролите: Рачко Ябанджиев, Лео Конфорти, Константин Кисимов, Димитър Стратев.

5. Спомен за близначката

Български игрален филм от 1976 година на режисьора Любомир Шарланджиев, по сценарий на Константин Павлов. С незабравимата Невена Коканова.

6. Крадецът на праскови

Български игрален филм от 1964 година, по сценарий и режисура на Въло Радев. В ролите: Невена Коканова, Раде Маркович, Михаил Михайлов, Васил Вачев.

7. Черните ангели

Български игрален филм от 1970 година, по сценарий и режисура на Въло Радев. В ролите: Стефан Данаилов, Доротея Тончева, Виолета Гиндева, Йосиф Сърчаджиев и други.

8. Оркестър без име

Български игрален филм, заснет през 1980 година на режисьора Людмил Кирков, по сценарий на Станислав Стратиев. В ролите: Велко Кънев, Павел Поппандов, Георги Мамалев, Катерина Евро, Филип Трифонов, Мария Каварджикова и други.

9. Да обичаш на инат

Български игрален филм от 1986 година на режисьора Николай Волев, по сценарий на Николай Волев. Сценарият е написан по мотиви от романа „Да се любим на инат“ на Чавдар Шинов. В ролите: Велко Кънев, Иван Велков, Леда Тасева, Мария Статулова и други.

10. Най-добрият човек, когото познавам!

Български игрален филм от 1973 година на режисьора Любомир Шарланджиев, по сценарий на Лиляна Михайлова. В него участват невероятни актьори, които правят филма незабравим.

11. Вчера

„Вчера“ е български игрален филм от 1987 година на режисьора Иван Андонов. Сценарият се основава на романа с автобиографични елементи на българския писател и сценарист Владо Даверов „Вчера“. В ролите: Христо Шопов; Георги Стайков; София Кузева; Светла Тодорова; Георги Русев.

12. Момчето си отива

Български игрален филм от 1972 г. на режисьора Людмил Кирков, по сценарий на Георги Мишев. В ролите: Невена Коканова, Филип Трифонов, Сашка Братанова, Кирил Господинов и други.

13. Дами канят

„Дами канят“ е български игрален филм от 1980 година на режисьора Иван Андонов, по сценарий на Георги Мишев. В ролите: Стефан Данаилов, Невена Коканова, Мария Статулова, Надя Тодорова и други.

14. Опасен чар

Български телевизионен игрален филм от 1984 година на режисьора Иван Андонов, по сценарий на Свобода Бъчварова. С незабравимите: Тодор Колев, Невена Коканова, Стефан Мавродиев, Любен Чаталов, Татяна Лолова, Георги Русев, Надя Тодорова и други.

15. Двойникът

„Двойникът“ е български игрален филм от 1979 година на режисьора Николай Волев, по сценарий на Братя Мормареви. В ролите: Тодор Колев, Йорданка Кузманова, Радосвета Василева.

16. Господин за един ден

Господин за един ден е български игрален филм от 1983 година на режисьора Николай Волев, по сценарий на Никола Статков. В ролите:Тодор Колев, Йорданка Стефанова, Ицхак Финци и други.

17. Осъдени души

Осъдени души е български игрален филм от 1975 година, по сценарий и режисура на Въло Радев. В ролите: Едит Салай, Ян Енглерт, Руси Чанев, Вълчо Камарашев, Мариана Димитрова

16. Вилна зона

Български игрален филм от 1975 година на режисьора Едуард Захариев, по сценарий на Георги Мишев. В ролите: Катя Паскалева, Ицхак Финци, Наум Шопов, Стефка Берова

17. Куче в чекмедже

Български игрален филм от 1982 година на режисьора Димитър Петров, по сценарий на Рада Москова. В робите, Веселин Прахов, Павел Попандов и други

18. С деца на море

Български игрален филм от 1972 година на режисьора Димитър Петров, по сценарий на Братя Мормареви. В ролите: Георги Парцалев, Михаил Мутафов, Светослав Пеев и други

19. Преброяване на дивите зайци

Български игрален филм от 1973 година на режисьора Едуард Захариев, по сценарий на Георги Мишев. В ролите: Никола Тодев, Ицко Финци, Тодор Колев, Евстати Стратев, Георги Русев и други

20. Селянинът с колелото

Български игрален филм от 1974 година на режисьора Людмил Кирков, по сценарий на Георги Мишев. В главната поля: Георги Георгиев-Гец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com