Топ 5 уникални пещери в Родопите

12306
Топ 5 уникални пещери в Родопите
Снимка: Actualno.com

Красиви са Родопите през цялата година. Многобройни са причините да посетите тази най-гостоприемна планина. Една от тях са уникалните й пещери. В Родопите са открити над 600 пещери, от които около 200 са около град Девин. Много малка част от тях са благоустроени.  Ето кои са едни от най-красивите пещери в планината.

1. Дяволското гърло
Една от най-интересните пещери в България е част от величественото Триградско ждрело, което се намира на 1,5 км от с. Триград и на 17 км от Девин. От пещерата се открива прекрасна гледка към най-високия подземен водопад на Балканския полуостров - 42 м.

Страшното име на пещерата идва от формата на входа й, наподобяващ дяволска глава. Пътят минава по изкуствена галерия с дължина 150 м, която води до огромната Бучаща зала. В залата посетителите ще видят изсечена в скалата фигура на античен мъж в цял ръст. Пътят продължава по 300 стъпала нагоре, което ще ви отведе до повърхността.

Малко преди изхода има изворче с издълбан малък олтар с образа на Богородица. Интересен факт е, че водата на подземния водопад се губи в сифона-галерия, разположен на 400 м от входа на пещерата и се появява отново в друга съседна пещера, наречена “Дирника на дявола”.

Къде се намира най-дългата пещера в България?

2. Ягодинска пещера
Ягодинската пещера е част от карстовия комплекс Буйновското ждрело, разположено само на 3 км от с. Ягодина в Родопите. Впечатляващи са уникалните образувания във формата на Богородица и Младенеца, дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета и дори Пижо и Пенда. Независимо от сезона в пещерата температурата не надвишава 6 градуса.

От входа тръгва пътека с дължина 1250 м, която се извива между ефектно осветеното й подземно царство. Интересно е т.нар. Езеро на късмета, в което традиционно се хвърлят монети за късмет. В началото на пещерата е великолепната Новогодишна зала, в която са се състояли над 100 бракосъчетания. По средата на пещерата се вижда Стената на греха, по която се лепят монети. Вярва се, че ако монетата се задържи отвесно, на съвестта ви не тежат грехове.

Коя е най-голямата пещера в България?

3. Снежанка
Пещерата “Снежанка” е сравнително малка, но впечатлява с красиви ледникови форми. Разположена е в Баташката планина в Западните Родопи, на 5 км от Пещера. Разходката започва от Залата на виметата, наречена така заради формата на големия брой сталактити.

Следва Голямата зала, където има ръчно изработени глинени съдове, останали още от траките, населявали пещерата в древността. Интересна е Музикалната зала, която е с невероятна акустика. До Вълшебната зала се стига по тесен и тайнствен проход с дължина 25 м, обсипан с богата украса от бели сталактити. В тази чудесна зала се разкрива царството на Снежанка и седемте джуджета.

4. Ухловица
Една от най-красивите пещери в България е разположена в местността “Сините вирове”, на 3 км североизточно от с. Могилица. Името идва от “улулица” - нощна граблива птица. Посетителите ще видят фантастична феерия от хеликтити във формата на кристали и дендритни форми, които наподобяват морски корали. В края на пещерата има 7 живописни езера, които в началото на пролетта се пълнят с вода. Към най-голямото от тях се спускат каменните струи на великолепен водопад. На втория етаж е Залата на пропастите, от която се спускат 4 дълбоки пропасти към долното ниво.

5. Добростански бисер
Пещерата “Добростански бисер” се намира на около 5 км от с. Добростан и до нея лесно се стига пеша. Не е голяма по площ - между 500 и 1000 кв.м и 15 м дълбочина на входния отвес. Тук могат да се видят и трите карстови форми - сталактити, сталагмити и сталактони.

Много атрактивни са пещерните езерца, разположени като каскада едно под друго. Името идва от красивите скални бисери, които са се образували през вековете в езерцата й, които, за съжаление, са унищожени. Пещерните бисери представляват топчести образувания, които се получават, когато капе вода с подходящ химически състав в плитко езеро. Пещерният бисер е изключително красив, само когато е в естествената си среда.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com