Коя е най-голямата пещера в България?

20691
Коя е най-голямата пещера в България?
Снимка: Pixabay

Пещерите са магия, която привлича със своите тайнство, загадки и скрити частички от миналото. Те удивяват с пещерните си образувания, с шума на подземните пещерни водопади и реки, с бисерите и с красотата си, с историите, скътани в тъмните им пазви, с легендите, с уникалните организми, обитаващи ги и обречени на смърт, ако излезнат извън тях, тъй като не са приспособени за живот на светлина.

Пещерите пазят и древната история на човечеството – факт, който ги прави още по-привлекателни за търсачите на миналото. Именно по стените на пещерите са открити едни от първите рисунки на праисторическия човек, които неслучайно са наречени пещерни, както са наричани и първобитните хора през палеолита.

Интересът към пещерите у нас и изследването им започва след Освобождението, докато в световен мащаб първите спелеоложки организации се появяват по-рано – през 18 век в Германия и Австрия. Преди 4 години бе отбелязана кръгла годишнина – 90 години – на организираното пещерно дело в България, което, макар да е по-младо от това в редица други европейски страни, определено има какво да разкаже за някои от най-големите, внушителни, интересни пещери в България, чиито общ брой е почти 10 000, но само шепа от тях са благоустроени и подходящи за посетители и превърнати в туристически обекти. Има сайт с пълниятсписък на пещерите у нас с кратка обща информация, името и местоположението, а днес ще ви разкажем само за най-голямата пещера в България, която си струва да опознаете макар и само виртуално.

Знаете ли коя е най-дългата пещера в България?

Най-голямата пещера в България – коя е тя?

Когато говорим за най-голямата пещера в България, следва да уточним дали визираме най-дългата или най-дълбоката, защото при пропастните пещери не се говори за дължина, а за дълбочина. Пропастните пещери са масово недостъпни, опасни и не са предназначени за туристи, а само за опитни изследователи, екипирани специално за изследователските си цели. Входовете на много от тях са с предпазни съоръжения, за да се избегнат инциденти, свързани със случайно пропадане на хора и животни.

Най-голямата пещера в България на дължина

За най-дългата пещера в България до преди едва няколко години бе считана Духлата, простираща своите около 18 километра в дебрите на планината, гледаща право в сърцето на столицата – Витоша. По-късни изследвания обаче установяват, че най-дългата пещера у нас е Колкина дупка – цели 19 164 метра подземни галерии.

Причината за промяната е, че изследователите често откриват още непроучени и недостъпени галерии в дадена пещера и след картографирането и измерването се оказва, че „титлата“ най-голямата пещера в България сменя своя получател. Любопитен факт е, че Колкина дупка е не само най-дългата пещера у нас, но и най-дълбоката – 543 метра, най-трудната за проучване и най-опасната за проникване, най-труднодостъпната.

Коя е най-старата пещера в България?

Интересът към нея обаче е голям и специалистите очакват тя да продължава да „расте“, тоест да се откриват нови и недостъпени до момента галерии с пещерни образувания и езера. Проучването на Колкина дупка е толкова трудно и опасно, че са изградени три подземни лагера в пещерата с цел изследователите да могат да ги използват като база при техните проучвания, както и за почивка. Пещерата е достъпна само за опитни и физически отлично подготвени изследователи, снабдени със специална техника и оборудване.

Що се отнася за Духлата, считана до преди няколко години за най-голямата пещера в България, фактът, че Колкина дупка я изпреварва съвсем не омаловажава красотата и вълшебството, скрити в този сложен, шестетажен лабиринт, който се вие на дълбочина от 53 метра, който представлява пещерата.

Духлата е създадена от подземните води на река Струма, а вътрешността ѝ е богата на водопади, езерца, тунели и галерии и е най-сложната пещерна система у нас, което вероятно я прави и толкова интересна за спелеолозите и не само. Още по-любопитен е фактът, че Духлата е дом не само на множество подводни реки, но и на цели 22 животински вида, сред които прилепите – най-популярните пещерни обитатели, са само 6. Кои ли са останалите пещерни видове, скътани в недрата ѝ? Тъй като пещерата е сложна за достъпване, пропастна и опасна, входът е зазидан и посещение е възможно само с опитен водач. За жалост туристи и планинари нямат свободен достъп до това красиво кътче в недрата на Витоша с цел мерки за безопасност и съхраняване на живота и здравето им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com