Къде се намира най-дългата пещера в България?

30677
Къде се намира най-дългата пещера в България?
Снимка: Pixabay

Картографираните пещери у нас са над 3000, но благоустроени, подходящи за туристите, любителите на красивите пещерни образувания и вълнуващите истории, са само малка част от тях. Пещерите представляват интерес не само за спелеолозите, но и за търсачите на силни усещания и преживявания, като колкото по-голяма е една пещера, толкова повече тайни и загадки крие тя, по-привлекателна е, макар да е често по-опасна.

Част от най-дългите пещери у нас не са проучени изцяло, тъй като това е свързано с време, средства, преодоляване на опасности и т.н, и за тяхна дължина се посочва тази, до която е стигнал човешки крак към даден момент, макар да е ясно, че пещерата продължава и реалната ѝ дължина е по-голяма, но загадка за нас. Така за титлата най-дългата пещера в България спорят няколко, като всяко ново проучване на още километри от дадена пещера променя класацията. До скоро за най-дългата пещера в България се е считала Духлата, намираща се в община Перник в село Боснек, но тя отстъпва първото място на друга впечатляваща с дължината си пещера след последните проучвания от 2022 година.

Най-дългата пещера в България – коя е тя?

Дължината на пещерите в България достига от няколко метра, които може да изминете с няколко крачки, до няколко километра. Малък брой пещери се отличават с десетки километри дължина, като най-дългите сред тях са Колкина дупка и Духлата, които непрекъснато спорят за първото място. Дължината на най-дългите пещера в България системно нараства и причината не е че самите пещери стават по-дълги по някакъв магически начин, просто изследователи, спелеолози и специалисти стигат все по-далеч – до кътчета от пещерите, недокоснати от човешки крак към онзи момент.

Така Духлата, считана до скоро за най-дългата пещера в България, отстъпва първото място на друга пещера, в която проучванията продължават и от малко най 13 километра през 2019 година през септември 2022 година се оказва, че е с дължина над 19 164 метра. След проучването от септември 2022 година най-дългата пещера в България става Колкина дупка,  известна и като най-дълбоката пещера – 543 метра.

Най-важното, което трябва да знаете, тръгвайки към Ягодинската пещера (ВИДЕО)

Интересни факти за най-дългата пещера в България

Само за няколко години Колкина дупка става най-дългата пещера у нас, като изследователите откриват, че дължината ѝ е много по-голяма от определената през 2019 година и поставяща я едва на трето място. От самото начало е ясно обаче, че Колкина дупка е пропастна пещера, чиито вход прилича на кладенец, както и че е най-дълбоката пещера у нас.

Оказва се, че е и най-дългата, но загадките и интересните факти не спират до тук. Разположена в Понор планина (Западна Стара планина, на територията на Софийска област), близо до село Зимевица, община Своге, пещерата се отличава в красиви подземни пещерни реки и водопади, невероятни пещерни образувания, уникални за страната, и привлича вниманието на биолозите с интересен екземпляр, срещащ се само в две пещери по света – вид пещерна пиявица, обитаваща Колкина дупка и съседна на нея пещера, неоткривана никъде другаде в страната и извън нея.

Специалистите предполагат, че изненадите, които ни е приготвила най-дългата пещера в България, предстоят и че не само дължината и е много по-голяма, но и дълбочината – счита се, че потенциалът е около 750 метра.

Коя е най-голямата пещера в България?

Заради отвесния вход, изискващ спускане с въже и екипировка, както и висока степен на техничност и познаване на правилата за безопасност, пещерата не е подходяща за туристи и хора, необучени и без опит. Не само теренът, но и влагата, както и ниските температури през зимата, достигащи до минус 20 градуса, правят проникването опасно и предизвикателство. Нещо повече – опасна е, макар пещерните дружества да са изградили в нея 3 бивака – места с палатки, чували за спане, храна, посуда, газови котлони, изключително полезни при проучване на пещерата и по-дълго пребиваване в нея с изследователски цели.

В името на безопасността се препоръчва единствено обучени членове на пещерни клубове и специалисти да изучават и посещават пещерата, която всъщност е открита именно от пещерен клуб и то чак през 2009 година.

Само 10 години по-късно е ясно, че това е третата по дължина пещера у нас,  през 2022 година заема първото място по този критерий. Дали обаче някъде скътана не очаква да бъде открита друга по-дълга пещера, дали проучвания на конкурентите по дължина на Колкина дупка няма  да отнемат първото ѝ място един ден, никой не може да знае. Към момента това е най-дългата пещера в България, както и най-дълбоката, но дали ще остане такава, само времето ще покаже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com