Това ли са останките на Мона Лиза?

9975
Това ли са останките на Мона Лиза?

Италиански изследователи твърдят, че вероятно са успели да открият останките на жената, която е изобразена на прочутата картина на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", съобщава Мегавселена, като цитира Reuters и РИА Новости.

Съвременните технологии все още не позволяват с точност да се определи дали действително откритите останки принадлежат на Лиза Герардини, жената на флорентинския търговец Франческо дел Джокондо, която се смята, че е позирала на Леонардо на Винчи.

НАСА прати Мона Лиза на луната

Американската космическа агенция (НАСА) превърна Мона Лиза в дигитален образ и я изпрати с лазерен лъч до космическа сонда, която е в...

Независимо че личността на жената не е известна с точност, много историци са убедени, че това е била именно Герардини. Археолози започнали търсенето на нейните останки в манастира, където тя е прекарала последните дни от живота си.

В процеса на работата по търсене на останките археолозите отворили фамилната гробница на семейство Джокондо за провеждане на ДНК анализ. По време на разкопките са открити останки на много хора, но анализът показал, че останките само в един от гробовете се отнасят към периода, когато е живяла Лиза Герардини.

По думите на Силвано Винчети, който оглавява държавния комитет на Италия по развитие на историческото и културното наследство, документацията за мястото на гроба и резултатите от научните изследвания го убедили в това, че откритите останки принадлежат на Герардини.

"Ако ме питате лично какво мисля, бих казал, че съм убеден, че сме открили", казва Винчети пред журналисти.

Разкриха къде се намира пейзажът, на чийто фон е нарисувана Мона Лиза

Известната картина на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“, позната още и като Джокондата, често става повод за дискусии и спорове...

Независимо от този позитивен тон, резултатите от находката са по-малко впечатляващи, отколкото планирали учените. Преди две години Винчети заявил пред журналисти, че се надява да открие черепа на Герардини и да реконструира нейното лице, за да го сравни с изображението на Леонардо да Винчи, но черепът не бил открит. По думите му обаче той е удовлетворен от резултатите.

Други експерти са по-предпазливи в своите оценки – те твърдят, че като се отчита състоянието на откритите фрагменти от тялото, е невъзможно докрай да бъдат сигурни. Според професора по антропология на Болонския университет Джорджо Групиони, резултатите от научните експертизи не позволяват да се твърди, че шансовете за откриване на останките на Мона Лиза са "много високи".

"Надяваме с, че съвременните технологии в крайна сметка ще позволят да проведем ДНК анализ и да установим, че откритите останки принадлежат на Герардини", казва Групиони.

"Мона Лиза", също известна като "Джокондата", се смята за едно от най-известните произведения на живописта в историята. Нарисуваната от Леонардо да Винчи през 1503–1505 година се съхранява в Лувъра в Париж.

Експерти: Има втори вариант на "Мона Лиза"

Група експерти твърдят, че могат да докажат съществуването на втори вариант на знаменитата картина „Мона Лиза” на Леонардо ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com