Разкриха къде се намира пейзажът, на чийто фон е нарисувана Мона Лиза

34463
Разкриха къде се намира пейзажът, на чийто фон е нарисувана Мона Лиза

Известната картина на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“, позната още и като Джокондата, често става повод за дискусии и спорове, търсене на мистичност, тайни шифъри и закодирани в нея послания. Сега учените твърдят, че се разкрили част от загадката на една от най-известните в света творби в сферата на изобразителното изкуство, съобщава The Times.

Италианските експерти са категорични, че са разкрили къде се намира пейзажът, на фона на който е изобразена красивата дама със загадъчната усмивка.

Експерти: Има втори вариант на "Мона Лиза"

Група експерти твърдят, че могат да докажат съществуването на втори вариант на знаменитата картина „Мона Лиза” на Леонардо ...

Според тях това е част от област Монтефелтро (Montefeltro), разположена в Централна Италия, недалече от Тоскана и Емилия-Романя. Изследването, свързано с това разкритие, ще бъде публикувано в детайли през декември тази година в книга с название „Code P.“

Любопитното откритие дължим на две жени – Оливия Неши (Olivia Nesci), геоморфолог от университета Урбино, и Розета Борчия (Rosetta Borchia), художник и фотограф. Дамите разбрали коя е местността зад Джокондата съвсем случайно по време на тяхно посещение в областта. Изучавайки местността, те установили, че реките, езерата и горите, които виждат, съвпадат до голяма степен с тези, изобразени на известната картина на да Винчи. Територията на Монтефелтро като цяло представлява гориста местност с течащи през нея реки. Сегашният й вид е леко изменен от това, което се е виждало по времето на Леонардо, но няма как да не бъде разпозната, твърдят двете дами.

Идеята, че пейзажът е част от тази географска област потвърждава една от теориите за самоличността на Мона Лиза.

Според нея художникът е изобразил Пацифика Брандани (Pacifica Brandani), омъжена дама, която била любовница на Джулиано Медичи, заточена в херцогство Умбрия, намиращо се именно в Монтефелтро. Тази теория принадлежи на италианския историк Роберто Запери. В своя книга той разказва, че Брандани умряла скоро, след като родила незаконен син на херцога и малко след това Медичи поръчал да бъде нарисуван неин портрет. Тази теория няма нищо общо с твърдението в публикуваната през 1550 г. биография на Леонардо от Джорджо Вазари, в която се казва, че за модел на великия художник е послужила съпругата на търговец на коприна – Лиза Джерардини, родена през 1479 г.

Художничка изработва картини от желирани бонбони

Американска художничка създаде картини, направени изцяло от желирани бонбони, при това годни за ядене. Вкусното претворяване на извест...

Самата Оливия Неши признава, че не е била запозната с теорията на Запери за Брандани и нейното местожителство в Монтефелтро. Това само допълнително потвърждава идеята, че пейзажът зад Мона Лиза е именно част от този интересен регион в Централна Италия.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com