Това са най-подходящите 6 храни за диабетиците

32661
Това са най-подходящите 6 храни за диабетиците
Снимка: iStock

Ако страдате от диабет, със сигурност трябва да се съобразявате с консумацията на някои храни, тъй като нивото на глюкозата в кръвта зависи до голяма степен от храната, която приемаме. Затова диетата на диабетиците е добре да се състои от храни, които могат да поддържат нивата на захарта в кръвта и да не довеждат до тяхното рязко повишаване. Ето 6 подходящи за целта храни:

Листни зеленчуци 

Всички листни зеленчуци и тези, които не съдържат скорбяла в състава си, са напълно подходящи и дори препоръчителни за хората, страдащи от диабет. Те са богати на необходимите ни хранителни вещества и не повлияват на кръвната захар. Друг техен плюс е, че съдържат голямо количество вода, което спомага за предотвратяване на ефектите от диабета като главоболие, слабост, сухота, дехидратация и т.н. Такива зеленчуци са например: чесън, спанак, рукола, броколи, чушки, лук, краставици и др.

6 съвета за здравословно хранене при диабет

Диабетът е заболяване, нуждаещо се от адекватно лечение и контрол. Недобре контролираният диабет оказва негативно влияние на тъканите и...

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са предпочитани, защото съдържат солидно количество бавни въглехидрати, способни на контролират нивата на глюкозата в кръвта. Такива са например овес, пълнозърнест хляб, киноа, кафяв ориз, булгур и др.

Мазна риба

Мазните риби и морски дарова са най-богати на витамин Д, омега-3 мастни киселини и др. полезни хранителни вещества. Те спомагат за подобряване функциите на мозъка и нервната система, понижават риска от развитие на заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система, които са рискови при хора с диабет.

Ядки и семена

Топ 5 на храните, които предотвратяват диабета и гарантират здрав корем

Биологът на Американската диабетна асоциация д-р Колийн Кътклиф казва, че микробиомът на червата може да играе важна роля в превенцията...

Ядките са калорични и не бива да прекаляваме с количествата, които консумираме, но пък са чудесна добавка към различни здравословни ястия. Те са богати на различни витамини, фибри, здравословни мазнини, протеини и др. и са много полезни за здравословното ни състояние. 

Бобови култури

Бобовите култури съдържат и нишесте в състава си, но все пак полезните вещества, които се крият в тях, ги правят подходящи и за хора, страдащи от диабет. Някои от тях са например калий, желязо, магнезий и др., а тях можем да си набавим от нахута, боба и граха, които не само ще участват в поддържането на нормални нива на кръвната захар, но и ще повлияят благоприятно на цялостния метаболизъм.

Горски плодове

Горските плодове са едни от най-малко калоричните такива, те не съдържат големи количества захари и са богати на антиоксиданти и фибри. Затова и са чудесна алтернатива за хората с диабет, като ще спомогнат и за по-разнообразното и балансирано хранене на диабетика. Те могат да бъдат замразени за зимните сезони и да се размразят при нужда, а огромен плюс е, че няма да са загубили полезните си свойства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com