Този проблем със съня издава висок холестерол

2536
 Този проблем със съня издава висок холестерол
Снимка: iSleep.bg

Високият холестерол е състояние, което засяга милиони хора по света. Но повече от тях дори не осъзнават за съществуването му. За съжаление, високият холестерол често е предшественик на животозастрашаващи състояния като сърдечен удар или инсулт. 

Проучване разглежда потенциална връзка между проблемите със съня и високите нива на холестерол. Учените са открили, че често трудностите при заспиване може да бъдат признаци на проблеми с липидите.
Д-р Дон Грант от Independent Pharmacy (Великобритания) споделя, че проучването не е успяло да установи категорично причинно-следствената връзка между тези два проблема. 

Назоваха двата най-достъпни плода срещу висок холестерол

Повишеният холестерол в кръвта е хроничен проблем за милиони хора, водещ до сериозни последици за сърдечносъдовата система. Често болни...

"Но това е един от най-добрите начини да се определи дали имате висок холестерол. Следете режима на съня си, за да не ви се налага да търсите медицинска помощ по спешност", съветват експертът. 

Но въпреки това учените успяват да открият връзка между съня и високия холестерол. Те стигат до извода, че както твърде многото, така и твърде малкото сън влияят негативно на нивата на липидите.

В проучването са участвали 1666 мъже и 2329 жени на възраст над 20 години. Изследователите стигат до извода, че спането по-малко от пет часа на нощ увеличава риска от високи нива на триглицериди и ниски нива на HDL при жените.

Как да предотвратим високия холестерол?

Има начин да намалим лошия холестерол без лекарства

Кардиолозите казват, че хората под 40 години не трябва да се ограничават в консумацията на любимите си храни, когато коригират нивата н...

Здравословната и балансирана диета може да предотврати покачването на нивата на холестерола. Например, замяната на храните с наситени мазнини с такива, съдържащи ненаситени мазнини, като скумрия и сьомга, тиквени семки, авокадо, бадеми и кашу, може да помогне за намаляване на нивата на холестерола.

Следете и приема на изкуствени трансмазнини, намиращи се в преработени храни като бисквити и сладкиши. Това също е от значение за контролиране на нивата на холестерола. Затова не забравяйте да проверите написаното на етикета, преди да консумирате дадена храна!

Важно: Статията е единствено с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за самодиагностика или самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com