Трябва ли да изплакнете ориза, преди да го сготвите?

8629
Трябва ли да изплакнете ориза, преди да го сготвите?
Снимка: iStock

При толкова много различни начини за приготвяне на ориз е лесно да се разбере защо се водят спорове дали трябва да изплакне или не. Оризът е основна храна по целия свят. Той се консумира от хората в повече от 100 държави. Оказва се, че регистрираните диетолози и професионалните готвачи казват, че вероятно си заслужава да отделите допълнителна минута, за да изплакнете ориза, преди да го сготвите. Все пак, като всяко нещо, изплакването има своите предимства и недостатъци. 

Предимства при накисване на ориза

1. ОТСТРАНЯВА ЗАМЪРСИТЕЛИТЕ И ТЕЖКИТЕ МЕТАЛИ

Основната причина, поради която някои здравни специалисти ви призовават да изплаквате ориза, е, че той може да е натоварен със замърсители и тежки метали. Оризът е особено богат на арсен, олово и кадмий, които представляват сериозен риск за здравето на хората. Замърсителите попадат в оризовите растения от замърсените подпочвени води, които заливат оризовите полета, така че основната полза от изплакването на ориза е намаляването на риска от токсичност на тежките метали. Вероятността обаче да се получи токсичност от тежки метали при консумация на ориз е доста малка. 

Направете ориза по-вкусен с този лесен трик

2. ОТМИВА МРЪСОТИЯТА И ОСТАТЪЦИТЕ

Да си купите връзка маруля от супермаркета и да я изядете, без да я изплакнете набързо, не е най-добрата идея по същите причини, поради които не трябва да ядете неизплакнат ориз. Той може да е покрит с мръсотия, буболечки и други примеси. Изплакването на ориза премахва неща, които определено не искаме в чиниите си, все пак през какво ли не е минал, за да стигне до нас. Зърнените култури са особено податливи на замърсяване от оризови бръмбари. Те са малки насекоми, които могат да заразяват храната и да я развалят по-бързо. 

3. МОЖЕ ДА ПОДОБРИ ВКУСА И ТЕКСТУРАТА НА ОРИЗА

Оризът е богат източник на нишесте, което може да доведе до гъста, лепкава текстура, когато се сготви. За да избегнете това, оризът трябва да се изплаква, за да има по-добър вкус и консистенция. Нишестето в ориза кара зърната да станат лепкави. Изплакването на ориза премахва слоя от излишното нишесте, което води до по-пухкава текстура и по-добър вкус. Ако не изплакнете ориза си, той може да залепне един за друг. 

Готвим ориза грешно - ето как да го направим, за да премахнем токсините от него

Недостаъци при накисване на ориза

1. ВЪЗМОЖНО Е ДА ЖЕРТВАТЕ НЯКОИ ОТ ХРАНИТЕЛНИТЕ ВЕЩЕСТВА

Прекомерното изплакване на ориза може да доведе до загуба на някои хранителни вещества като витамини от група В, включително фолат, желязо, ниацин и тиамин, които са водоразтворими. Подсиленият ориз има слой от добавени хранителни вещества, така че изплакването на подсиления ориз може да доведе до загуба на хранителни вещества.

2. ТОВА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО КАШЕСТА ТЕКСТУРА

Кашестия ориз не винаги е нещо лошо. Някои готвачи не винаги изплакват ориза, когато приготвят определени рецепти с ориз. Ако приготвяте ризото, ориз арборио, овесена каша или оризов пудинг, където оризът трябва да бъде кремообразен, измиването и изплакването на ориза или зърното може да го превърне в по-кашав. Но в крайна сметка всеки сам избира как да сготви.

Ето защо кафявият ориз е по-полезен от белия

КАК ДА ИЗМИЕМ ОРИЗА: Изсипете сухия ориз в дълбока купа, покрийте с вода, използвайте ръцете си, за да раздвижите ориза във водата, отцедете водата и повтаряйте този процес, докато водата се избистри.

ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗПЛАКВАТЕ ОРИЗА, ПРЕДИ ДА ГО ПРИГОТВИТЕ?

Изплакването на ориза помага да се отървете от нежеланите замърсители, но по този начин се отървавате и от водоразтворимите хранителни вещества. В повечето случаи изплакването на ориза може да подобри текстурата му и да предотврати слепването. В крайна сметка е препоричително и по-добре да изплакнете ориза, преди да го сготвите.

Източник: https://www.livestrong.com/article/13775582-why-rinse-rice-before-cooking-it/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...