Убийци на красотата: 4-те най-опасни съставки в козметиката

1158
Убийци на красотата: 4-те най-опасни съставки в козметиката
Снимка: iStock

Козметиката не е толкова за красота, колкото за вашето собствено здраве, така че съставът на любимата ви козметика е не по-малко важен от състава на хранителните продукти.

1. Бензол

Бензолът е химично съединение без цвят, но със специфична сладникава миризма, намира широко приложение в промишлеността и е част от суровия нефт, поради което е токсичен. Високата концентрация на това вещество в човешкото тяло причинява сънливост, главоболие, треперене и дори може да бъде фатално. По принцип бензолът действа потискащо на нервната система, бързо засяга костния мозък, причинява намаляване на броя на червените кръвни клетки в кръвта и в резултат на това анемия.

В козметиката се използва като нискокачествен овлажнител за кожата и може да се намери в евтини кремове за лице или очи.

Какви съставки да избягвате в грижата за кожата?

2. Формалдехид (диметилол диметол хидантоин)

При стандартни условия веществото се представя под формата на газ с остър задушлив мирис. Принадлежи към канцерогените, има толкова силен дразнещ ефект, че при контакт с кожата се образуват мехурчета.

Формалдехидът в своята течна форма е известен с това, че отлично предотвратява разлагането на мъртвите тъкани и затова се използва активно в медицината.

Поради факта, че веществото активно инхибира жизнената активност на всякакви микроорганизми, формалдехидът се използва като консервант в кремове, маски и лосиони, шампоани и балсами.

3. Парабени (метилпарабен, пропилпарабен, етилпарабен, бутилпарабен)

Сега е трудно да се намерят поне няколко продукта без парабени: те осигуряват дълъг срок на годност на козметиката поради антибактериалния ефект. Най-често веществата могат да бъдат намерени в декоративната козметика (спирала, тонални основи, гланц за устни, руж), дезодоранти, шампоани и душ гелове, течни сапуни и мокри кърпички.

Веществата са особено полезни за козметиката на натурална основа, като удължават периода на употреба, тъй като колкото по-чист е съставът, толкова по-бързо се разваля продуктът.

Без значение колко добри са парабените в производството, няма да реагирате положително на ефекта върху човешкото тяло. Все още се спори колко опасни са тези вещества. В един от медицинските експерименти при изследване на рак на гърдата при жени е установено повишено съдържание на тези компоненти в засегнатите тъкани. Учените свързват това с преобладаването на дезодоранти, които съдържат тези компоненти. Някои дерматолози обаче доказват обратното: парабените са безопасни и максимумът, който може да се получи, е дразнене на кожата.

8-те най-опасни съставки в козметиката

4. Фталати

Фталатите се използват активно в съвременната индустрия, за да придадат пластичност и гъвкавост на всеки продукт, например при производството на детски играчки. Субстанцията е течна и се добавя към лаковете за нокти, както и към много течни продукти за грижа за кожата.

Химикалите са овкусени и навлизат в човешкото тяло през дихателните пътища. Репродуктивната система е първата, засегната от фталатите, така че първият признак на интоксикация е хормонален срив. Въпреки това, токсичните съединения са опасни не толкова за жените, колкото за мъжете, те значително намаляват производството на тестостерон и пречат на гениталиите да функционират нормално. Двойките фталати са особено опасни за децата: те инхибират процеса на пубертета при момчетата, а при момичетата, напротив, ускоряват развитието на репродуктивната система, което води до различни ендокринологични нарушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com