8-те най-опасни съставки в козметиката

2351
8-те най-опасни съставки в козметиката
Снимка: iStock

Козметичните продукти са средство за разкрасяване, грижа за кожата и косата и поддържане на здравия им и бляскав вид. Козметиката може значително да подобри състоянието на кожата, ноктите и косата ви, но може да застраши здравето. Изборът на максимално натурална козметика е добро решение. Ако не може да си позволите премиум брандове с изцяло натурални и естествени произход и съставки, то поне изчитайте етикетите на продуктите, за да проверите дали не съдържат една или повече от тези 8 най-опасни съставки, които може да намерите в козметиката.

1.       Парабени

Парабените масово се използват в козметиката. Рискът при употребата на козметични продукти, съдържащи парабени, са алергични реакции, които в някои случаи могат да бъдат тежки. Продуктите без парабени са иновация и модерно решение, което препоръчваме.

2.       Пропилен гликол

Това е друга съставка, която е широко застъпена в козметичните продукти. Опасността при употребата ѝ е подобна на тази на парабените – има риск от алергични реакции. Пропилен гликолът може да предизвика и екземи. Избягвайте го, ако имате чувствителна кожа и склонност към алергични реакции.

3.       Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea

Тези съставки са консерванти. Консервантите са важни за козметичната индустрия, тъй като позволяват по-дълъг живот и срок на годност на козметиката, не позволяват развитието на бактерии в продукта,  с което допринасят за сигурността му и здравето ни. Част от тях обаче са и опасни, тъй като според дерматолозите са един от виновниците за контактния дерматит. Препоръчваме при възможност да избирате продукти без консерванти или с естествени консерванти.

4.       Methyl, Propyl, Butyl and Ethyl Paraben

3 лесни стъпки да накарате всеки крем да действа като вълшебна пръчица

Знаете ли, че обичайното нанасяне на крема върху кожата може да се превърне в истински ритуал за красота? В крайна сметка, ако овладеет...

Счита се, че дългосрочната употреба на тези химикали в големи количества създава опасност за ендокринната система, както и за туморни образувания на гърдите.

5.       PVP/VA Copolymer

Химикалът е производен на продуктите от петрол. Ще го откриете най-често в продуктите за коса, с които стилизирате и оформяте прическата си. Вреден е при вдишване, което означава, че е добра идея да оформяте косата с маска или на открито. Този химикал е една от причините работещите в добрите фризьорски салони да работят с медицинска маска, за да ограничат вдишването на продуктите, които впръскват върху косите на клиентите.

6.       Stearalkonium Chloride

Появата му е свързана с текстилната промишленост, но бързо намира място в козметологията и най-вече при балсамите за коса. Вместо на продукти, които го съдържат, наблегнете на такива с естествени масла и протеини. Цената им е по-висока, но не съдържат вредната съставка, причиняваща алергични реакции.

"Полезни" неща, които никога не трябва да слагате върху лицето си

Намирането на правилните продукти, с които да обгрижваме кожата си, може да е сложна задача, тъй като има толкова много марки, които из...

7.       Формалдехид

Канцерогенен е над определени количества. Това е достатъчно основателна причина да проверявате етикетите. Директива 76/768 ЕИО позволява използването на формалдехид в продуктите за хигиена на устната кухина в количество до 0,1% и в количество до 0.2% в козметиката.

8.       Атибактериални продукти

Антибактериалните съставки в сапуните водят до проблеми за ендокринната система и създават опасност от хормонален дисбаланс. Измиването с обикновени сапуни е достатъчно.

Всички тези консерванти, химикали, оцветители, аромати са синтетични и се прилагат, тъй като са евтини. Естествените са с по-висока цена, което води и до по-висока стойност на продукта на пазара. По-добре пестете средства от друго перо в бюджета си, отколкото от козметиката, и залагайте възможно най-често на естествени висококачествени продукти, за които изрично е посочено, че съдържат само естествени съставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com