Учени назоваха 6-те научно обосновани ползи от стайните растения

889
Учени назоваха 6-те научно обосновани ползи от стайните растения
Снимка: iStock

Стайните растения не само разкрасяват жилищните ни пространства, но и осигуряват редица научно подкрепени ползи, които могат да подобрят благосъстоянието ни. 6 значими предимства на стайните растения.

Подобрено качество на въздуха

Стайните растения са естествени пречистватели на въздуха. Чрез процес, наречен фотосинтеза, те абсорбират въглероден диоксид и освобождават кислород, което може да доведе до подобряване на качеството на въздуха в помещенията. Освен това някои растения, като паякообразните растения и мирните лилии, могат да премахнат от въздуха вредните летливи органични съединения, които се отделят от обикновени домакински предмети като бои, почистващи препарати и мебели. Това намаляване на замърсителите на въздуха допринася за по-здравословна среда в помещенията.

Цветя, които обичат директна слънчева светлина: Чудесен избор за вашия дом

Подобряване на психичното здраве

Многобройни проучвания показват, че стайните растения имат положително въздействие върху психичното здраве. Тяхното присъствие може да намали стреса, тревожността и депресията, като същевременно насърчава чувството за спокойствие и благополучие. Визуалната привлекателност на зеленината и грижата за растенията също могат да повишат настроението и да подобрят цялостното психологическо благополучие.

Повишаване на продуктивността и концентрацията

Установено е, че наличието на стайни растения на работното място или в учебните помещения повишава производителността и концентрацията. Изследванията показват, че наличието на растения в закрити помещения може да подобри вниманието, запазването на паметта и цялостното когнитивно представяне. Това може да бъде от особена полза за тези, които работят или учат дълги часове на закрито.

Естествени овлажнители на въздуха

Вътрешната среда често се характеризира с ниска влажност, което може да доведе до изсушаване на кожата, дихателни проблеми и дискомфорт. Стайните растения отделят влага чрез процес, наречен транспирация, и действат като естествени овлажнители, които помагат за повишаване на нивата на влажност. Това може да облекчи сухотата и да допринесе за по-здравословна кожа и дихателна функция.

Намаляване на шума

Растенията могат да служат и като естествени звукопоглъщатели, като намаляват фоновия шум и създават по-тиха вътрешна среда. Техните листа и клони могат да поглъщат, разсейват и отразяват звуковите вълни, като по този начин свеждат до минимум шумовото замърсяване. Това е особено полезно в оживени градски райони или домове в близост до зони с интензивен трафик.

Растения за вашата спалня: Подобряват съня и ви успокояват

По-добро качество на съня

Стайните растения могат да допринесат за по-качествен сън през нощта. Някои растения, като лавандула и жасмин, отделят успокояващи аромати, които насърчават релаксацията и спомагат за подобряване на качеството на съня. Освен това растенията повишават нивата на кислород, което може да създаде по-освежаваща и богата на кислород атмосфера в спалнята, подпомагаща спокойния сън.

Важно е да се отбележи, че макар стайните растения да предлагат многобройни ползи, те също така изискват подходящи грижи и поддръжка, за да се развиват добре. Необходимо е адекватно поливане, подходящо осветление и периодично подрязване, за да се гарантира тяхното здраве и дълголетие.

В обобщение, стайните растения осигуряват шест научно подкрепени ползи. Те подобряват качеството на въздуха, като абсорбират въглеродния диоксид и филтрират вредните ЛОС, подобряват психичното здраве, като намаляват стреса и тревожността, повишават производителността и концентрацията, действат като естествени овлажнители, намаляват шумовото замърсяване и допринасят за по-добро качество на съня. Включването на стайни растения в жилищните и работните ни пространства може да създаде по-здравословна и приятна среда, която да повлияе положително на цялостното ни благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com