Учени: Никога не претопляйте тези 7 храни

1759
Учени: Никога не претопляйте тези 7 храни
Снимка: iStock/Guliver

Претоплянето на остатъците може да бъде удобен начин да се насладите отново на любимите си ястия, но не всички храни са безопасни за претопляне. Претоплянето на някои храни може да доведе до развитие на вредни бактерии, химически промени и загуба на вкус и текстура. Ето седем храни, които трябва да избягвате да претопляте:

Пилешко месо: Претоплянето на пилешко месо, особено ако е престояло в хладилника няколко дни, може да бъде рисковано. Структурата на протеините се променя по време на охлаждането и претоплянето, което ги прави податливи на бактериален растеж. Ако трябва да затоплите пилешкото месо, направете го внимателно, като се уверите, че то е достигнало вътрешна температура от поне 73,9°C (165°F).

Гъби: Гъбите съдържат протеин, наречен "агаритин", който може да се разпадне на вредни вещества при повторно излагане на топлина. Повторното загряване на гъбите може да доведе до по-неапетитен вкус и потенциални рискове за здравето.

Учени разкриха защо е вредно да претопляме храната

Ориз: Оризът често съдържа спори на Bacillus cereus, които могат да се размножават и да произвеждат токсини, когато оризът се остави на стайна температура. Претоплянето на ориза може да доведе до хранително отравяне. Ако се налага да претопляте ориз, уверете се, че това става бързо и при висока температура.

Яйца: Затоплянето на яйцата може да доведе до гумиране на протеините в тях и до отделяне на неприятна миризма. Най-добре е да консумирате яйцата веднага след приготвянето им.

Картофи: Картофите съдържат голямо количество нишесте. При претопляне структурата на нишестето се променя, поради което картофите стават зърнести и с по-слаб вкус. Ако се налага да претопляте картофи, опитайте се да използвате методи като печене, които могат да помогнат за възвръщането на хрупкавостта им.

Спанак и други зеленолистни зеленчуци: Спанакът, зелето и други подобни зелени зеленчуци съдържат нитрати. Когато се претоплят, те могат да се превърнат във вредни съединения. По-добре е да ядете тези зеленчуци пресни или да ги консумирате веднага след готвене.

Готвени масла: Претоплянето на масла може да доведе до образуването на вредни съединения като акриламид и свободни радикали. Консумацията на претоплени масла може да навреди на здравето ви. Вместо това се опитвайте да използвате прясно масло при готвене.

Претоплянето на храната се оказа опасно

Като цяло е важно да претопляте безопасно остатъците от храна. Когато претопляте, използвайте микровълнова печка или котлон и се уверете, че храната достига достатъчно висока температура през цялото време, за да убие всички налични бактерии. Освен това никога не претопляйте храната повече от веднъж, тъй като всеки цикъл на претопляне може да намали качеството и безопасността на храната.

За да избегнете потенциални рискове за здравето и да поддържате качеството на храната си, е важно да знаете кои храни са безопасни за претопляне и кои е най-добре да се консумират пресни. Като следвате тези насоки, можете да се възползвате максимално от остатъците от храна, като същевременно дадете приоритет на здравето и благосъстоянието си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да имаме най-шарените великденски яйца?
Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Всяка година търсим нов и по-различен начин за боядисване на яйцата. Искаме те да са по-специални, по-шарени и по-красиви от миналогодишните....