Учени разкриха дали студената или хладката вода е по-здравословна

6979
Учени разкриха дали студената или хладката вода е по-здравословна
Снимка: iStock

Дебатът за това дали студената или хладката вода е по-здравословна продължава от години, като привържениците на всяка температура изтъкват различни ползи. Въпреки че и двете имат своите предимства, изборът в крайна сметка зависи от индивидуалните предпочитания и конкретните цели за здраве.

Ентусиастите на студената вода често изтъкват нейния потенциал за стимулиране на метаболизма и подпомагане на загубата на тегло. Когато пиете студена вода, тялото ви изразходва енергия, за да я затопли до основната ви температура, което води до леко увеличаване на разхода на калории. Освен това студената вода може да помогне за охлаждане на тялото по време на интензивна физическа активност или горещо време, като предотврати прегряването.

Истината за детоксикацията с вода с лимон

От друга страна, привържениците на хладката вода твърдят, че тя е по-щадяща за храносмилателната система. Изключително студената вода може да доведе до свиване на кръвоносните съдове, което може да затрудни храносмилателния процес. Топлата вода обаче поддържа естествения ритъм на храносмилателната система, като подпомага разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества. Тя може да бъде и по-успокояваща за хора с чувствителен стомах.

Когато става въпрос за хидратация, хладката вода може да има предимство. Студената вода може да е по-освежаваща, но организмът усвоява по-бързо хладката вода. Пиенето на вода със стайна или леко топла температура също може да помогне за по-ефективното възстановяване на изгубените течности, което я прави подходящ избор след тренировка или заболяване.

Друго съображение е влиянието на температурата върху гърлото. Някои хора смятат, че консумацията на студена вода може да предизвика дискомфорт в гърлото, особено ако вече изпитват дразнене поради алергии или инфекции. Малко вероятно е хладката вода да изостри тези проблеми и може да бъде успокояваща за възпаленото гърло.

Как да разберем, че тялото ни страда от недостиг на вода?

Културните и традиционните вярвания също играят роля в този дебат. В някои древни практики, като аюрведа, хладката вода често се препоръчва поради възприеманата ѝ способност да балансира телесните енергии и да насърчава по-доброто храносмилане. За разлика от тях студената вода често е предпочитана в горещ климат, за да осигури незабавно облекчение от горещината.

В крайна сметка изборът между студена и хладка вода трябва да се основава на индивидуалните обстоятелства и предпочитания. И двете температури имат своите уникални ползи и това, което може да е здравословно за един човек, може да не е подходящо за друг. Поддържането на адекватна хидратация е от ключово значение, независимо от температурата на водата, която сте избрали. Ако целта ви е намаляване на теглото или повишаване на енергията, от време на време консумацията на студена вода може да бъде полезна. И обратното, ако храносмилането или комфортът на гърлото са проблем, хладката вода може да бъде предпочитан вариант. Както при повечето аспекти на здравето, балансът и умереността са ключови фактори при вземането на най-доброто решение за вашето благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com