Ухапване от оса и пчела – кога е опасно и какво трябва да направим

48096
Ухапване от оса и пчела – кога е опасно и какво трябва да направим
Снимка: Pixabay

Ужилванията от пчели и оси могат да бъдат изключително опасни.

Пчелната отрова съдържа комплекс от ензими, които предизвикват токсични реакции в организма - възпаление, зачервяване, болка, сърбеж, парене. При липса на алергии тези симптоми бързо изчезват. Всичко това са първични и предвидими реакции на нашето тяло към ухапванията от насекоми. Подобни симптоми се проявяват при почти всяко ужилване на медоносните пчели, оси и стършели.

Към стандартната реакция към токсините от отровата на насекомите се причисляват и алергичните реакции. Те инициират развитието на проблеми, опасни за човешкото здраве: от уртикария до анафилаксия.

Коя е най-опасната алергична реакция към ухапване от насекомо?

Най-тежката и животозастрашаваща алергична реакция към ухапване от насекомо, е анафилаксията, придружена от подуване на кожата, кашлица и задух, болки в корема, повръщане и други реакции. Анафилактичната реакция в тежка форма (анафилактичен шок) води до нарушаване на работата на сърцето, намаляване на сърдечния дебит, намаляване на кръвното налягане, объркване, безпокойство и загуба на съзнание. В тези тежки случаи, ако пациентът не получи незабавна медицинска помощ, анафилактичният шок може да доведе до смърт.

Но добрата новина е, че този вид реакции са рядкост. 

Анафилаксията при ужилвания от пчели и оси има тежки прояви под формата на оток на Квинке, уртикария или дори анафилактичен шок. Тя засяга няколко системи на тялото, като се развива най-често рязко от няколко до 30 минути след ухапването.

При ухапване от оси и пчели анафилаксията протича с виене на свят, силен оток, дихателен дистрес, спад на кръвното налягане, загуба на съзнание, обрив, уртикария, сърбеж, коремна болка, гадене, повръщане.

Ако след ухапването няма изразена локална реакция и тя се появи след 2-3 дни, или болката и възпалението не намаляват и има влошаване - това означава, че се развива бактериална инфекция.

Как бързо да облекчим болката?
Тъй като отровата съдържа комплекс от ензими и биологично активни вещества, които причиняват възпаление, първото нещо, което можем да направим, е да изплакнем раната с вода, да я обработим с антисептик (за предпочитане пероксид или хлорхексидин). Премахнете жилото (ако ухапването е от пчела) и приложете студен компрес.

Студът ще намали болката и подуването, но е важно да се прилага в първите часове след ухапването. 

След това можете да приемете антихистамини от второ поколение, за да намалите отока. След ден е възможно да приложите мехлеми, съдържащи глюкокортикостероиди, които ще помогнат за облекчаване на подуването и болката.

Съвети на стария пчелар: какво да направим, ако ни ухапе пчела, оса или стършел

Сезонът на пчелите и осите вече е тук и никой не е застрашен от ужилване или ухапване. При някои хора това може да има и фатални послед...

Няколко дни след ужилването е важно да се пият повече течности - това ще допринесе за бързото елиминиране на токсините от пчелната отрова от тялото.

Има ли значение дали ужилването е от пчела или оса?

Необходимо е да се прави разлика между ужилване от оса и пчела - пчелата оставя жило и умира след това, а осата не.

Жилото трябва да бъде премахнато възможно най-скоро, до 30-40 минути след ужилването. За целта използвайте пинсети. Ако е възможно, веднага изплакнете и дезинфекцирайте мястото на ухапване.

Как да разберете, че е започнала алергична реакция?

Рисуваме 30 метрова стена в София за международния ден на пчелите

В събота (15 май) ще бъде завършена първата по рода си графити-творба по случай международния ден на пчелите.  Фондация " Да спаси...

Хората, които страдат от един или няколко вида алергии, са изложени на риск. Добре е те да разполагат винаги с адреналинова писалка.

Обикновено алергичната реакция се появява в рамките на 15-20 минути след ухапването. Проявява се с изразено подуване на тъканите около ухапването. Тя протича и със системни признаци на алергия - ниско кръвно налягане, световъртеж, гадене, лепкава пот, коремна болка и задух. Комбинацията от няколко от тези симптоми предполага, че е започнала алергична реакция и трябва да потърсите медицинска помощ.

Кога е необходимо лечение?

Важно е правилно да се оцени ситуацията. Ухапванията в областта на главата, шията и особено в лигавиците на устата, носа и езика, вече са опасни. Те могат да причинят силен оток, да доведат до блокиране на достъпа на кислород и представляват заплаха за живота. В случая е необходимо да потърсите медицинска помощ.

Ужилването от пчела или оса, дори без алергична реакция, причинява силно подуване, което от своя страна може да доведе до задушаване. Особено опасни са случаите, когато ухапването е от 10-15 или повече насекоми. И в този случай потърсете незабавно медицинска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com