Усешаме ли по-слаба съпричастност към грешките си?

23572
Усешаме ли по-слаба съпричастност към грешките си?

Група британски учени решили да анализират, оказва ли емоционалната окраска влияние на резултата от действията ни, върху начина, по който възприемаме времето.

Хората са по-склонни да признаят съпричастността си към действия, довели до положителен резултат, но чувстват по-малко отговорност, ако ситуацията стане негативна, пише сп. Current Biology.

Двойките мислят за сериозна връзка през зимата

Зимните месеци са времето, в което необвързаните започват да се стремят към сериозна връзка и създаване на семейство. Учените твърдят, ...

За пример учените взели включването на лампата, когато самият процес на натискане на ключа, в нашето съзнание, съвпада с усещането за това, че светлината е включена, дори ако в действителност това действие се е забавило.

Учените използвали стандартен подход, за да изучат феномена, известен като „чувство за управление”, „чувство за сила”, което означава, че едно осъзнато действие води след себеси допълнителен емоционален отговор. Доброволците трявало да натискат бутон, чувайки като отговор отрицателни звуци, които показвали страх или отрващение, или положителни, говорещи за радост и успех (напр. аплодисменти). След това на участниците бил зададен въпросът колко скоро след натискането на бутона, според тях, са чули този или онзи звук.

Резултатите показали, че хората усещат по-продължително задържане във времето между собствените си действия и резултата, когато той е отрицателен. Това, обаче не е така, когато резултатът е положителен. С други думи на човека е присъщо да усеща по-слаба съпричастност към делата, претърпели неуспех.

Усещането за чувство за управление не е същото като фактът за собствено въздействие. Ние трябва да се научим да приемаме отговорността именно затова, което сме направили, а не само за начина, по който усещаме действията си, категоричен е авторът на изследването Патрик Хаггарт от Института по когнитивна неврология при университетския колеж в Лондон.

Майките стават жестоки по време на криза

Някои жени започват по-често да прибягват до използването на шамарите и стават много по-строги към децата си по време на икономическа к...

Още интересни новини четете в сайта sroditeli.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com