X
 
 

В Турция откриха пеперуда от ледниковата епоха

1622 0
photo of В Турция откриха пеперуда от ледниковата епоха
Снимка: iStock/Guliver
Застрашен вид пеперуда е заснета за първи път след 50 години на надморска височина от 3800 метра на източния връх Ари от двама експерти.

Лапландската Fritillary или Euphydryas iduna на латински език, последно е наблюдавана на планината Ари в източна Турция на 4 август 1970 г.

В наши дни, често срещани в скандинавските страни, само високите склонове на планината Ари представляват другото естествено местообитание на пеперудата в Турция след последната ледникова епоха, предаде БГНЕС.

Природозащитникът и изследовател на пеперуди Сюлейман Екшиоглу и специалистът по дивата природа Емин Йогурткуолу разказаха за 3-дневното си пътуване, довело до откритието пред Анадолската агенция.

Пеперудите в САЩ са застрашени

Числеността на пеперудите в Съединените щати спада значително, съобщава РИА Новости. За последните 20 години, броят на летящите насеком...

„В първия момент на откриването не можахме да повярваме. Тогава, разбира се, видяхме още няколко от този вид “, каза Екшиоглу.

Екшиоглу сподели: "Обикновено това не е естественото местообитание на този уникален вид, но след последния ледников период те са останали тук като реликва. Нямало е къде да отидат и този вид е „заседнал” на планината Ари."

Ученият каза, че пеперудата се е спускала към склоновете на връх Ари преди 12 000 години през късната ледникова епоха и е останала там, след като ледниците започнали да се образуват.

Подчертавайки, че лапландската Fritillary е свикнала със студен климат, той каза: „„ Бъдещите изследвания на вида могат да предоставят информация за въздействието от глобалното затопляне. Трябва редовно да наблюдаваме пеперудите.”

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално