Включете в менюто си тези храни и ще се радвате на по-добро здраве!

5825
Включете в менюто си тези храни и ще се радвате на по-добро здраве!
Снимка: PhotoMIX-Company / Pixabay

Правилната диета е тази, която осигурява всички хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, за да остане здраво и да се чувства добре. Сред основните основни хранителни вещества са: протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.

Ето 10 здравословни храни като примери. Разберете какви са здравословните храни, наречени така благодарение на хранителните свойства, които съдържат, и какво лесно бихте могли да добавите към вашата диета!

Не забравяйте, че за да постигнете правилна диета, се препоръчва да включите поне една храна от всяка от групите храни във всяко основно хранене. Това са: за предпочитане пълнозърнести зърнени храни, бобови растения и храни от животински произход, както и плодове и зеленчуци.

1. СЬОМГА

Тази риба съдържа значителни количества Омега 3 и витамини. Приемът му може да помогне за намаляване на нивата на холестерола, както и на риска от аритмия.

2. ДОМАТ

Едно от качествата на този зеленчук е, че има голямо количество вода, освен че е източник на важни минерали и витамини, които се характеризират с приноса си към диуретичната сила и поради това редовната им консумация може да помогне за прочистването на кръвта.

3. ЯЙЦЕ

Яйцето е отличен източник на протеин и осигурява важни витамини, които могат да помогнат за генерирането на енергия.

4. МЛЯКО

Млякото е богат източник на калций. Тяхната честа консумация във версии с ниско съдържание на мазнини се счита за важна за подпомагане на образуването и защитата на костите.

5. АСПЕРЖИ

Аспержите са нискокалоричен зеленчук, богат на фибри, минерали и витамин Е. Те могат да подпомогнат здравето на сърцето и да повишат чревната флора.

6. ЯБЪЛКА

8 храни, от които се чувстваме сити, а имат малко калории

Храната е един от факторите, които имат най-голямо влияние върху качеството ни на живот, затова ако се стремим към добро здраве, е преп...

Този плод е добър източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри, затова се препоръчва консумацията му, включително кората, а също така съдържа хранителни вещества с антиоксидантна функция.

7. ОВЕСЕНА КАША

Овесените ядки са източник на фибри, които могат да помогнат в храносмилателния процес. По същия начин, той е източник на протеини, витамини и минерали, като комплекс B, E и цинк, последните две считани за хранителни вещества с антиоксидантна функция. Ежедневната консумация на овес може да помогне за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

8. АВОКАДО

Авокадото е богат източник на мононенаситени мазнини, вид диетични мазнини, полезни за здравето. Авокадото също е богато на витамини В, К и Е и е източник на фибри. Редовната му консумация може да помогне за намаляване на нивата на холестерола в кръвта.

Това са храните и лекарствата, които НЕ бива да смесваме

Съществуват лекарствени продукти, които не бива да се смесват с определени храни. Има и такива, които е за предпочитане да се приемат с...

9. БАДЕМИ

Бадемите са друг пример за здравословни храни, които можем да интегрираме в ежедневната си диета. Те са източник на протеини, диетични фибри, магнезий и фосфор.

10. ЗЕЛЕНОЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Зелените зеленчуци, като спанак или рукола, са важен източник на хранителни вещества. Те осигуряват минерали като цинк, фосфор, калий, желязо и манган. Те също са източник на фибри и витамини.

С тези примери вече знаете кои са здравословните храни, които лесно можете да добавите към диетата си, имате нужда само от мотивация да ги приготвите в безкрайни вкусни рецепти!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com