Внимавайте с ТЕЗИ храни: Може да предизвикат ОТРАВЯНЕ

2927
Внимавайте с ТЕЗИ храни: Може да предизвикат ОТРАВЯНЕ
Снимка: iStock

Хранително отравяне се случва, когато човек консумира храна, заразена с паразити, вредни бактерии, вируси или токсини. Хранителните заболявания могат да предизвикат редица симптоми, включително стомашни спазми, диария, повръщане, гадене и загуба на апетит. Някои храни е по-вероятно да причинят хранително отравяне, отколкото други, особено ако не са правилно съхранени или приготвени. Ето кои са най-опасните от тях.

Риба и ракообразни

Рибата, която не е била съхранявана при подходяща температура, е изложена на висок риск от замърсяване с хистамин - токсин, произвеждан от бактериите в рибата. Той не се разгражда при нормални температури на готвене и води до вид хранително отравяне, известно като скомброид.

Ракообразните като стриди и миди също крият риск от хранително отравяне. Водораслите, които се консумират от мидите, произвеждат много токсини и те могат да се натрупат в тях, което представлява опасност за тези, които ги консумират за храна. Купените в магазина миди обикновено са безопасни за консумация, но тези, уловени в неконтролирани райони, могат да представляват риск поради замърсяване от канализацията, дъждовните води и септичните ями. 

Пробиотици при хранителни отравяния

Птиче месо

Суровите и недостатъчно сготвени домашни птици, особено пилешкото, патешкото и пуешкото, са изложени на висок риск от хранително отравяне. Това се дължи най-вече на два вида бактерии - Campylobacter и Salmonella, които често се срещат в червата и перата на тези птици.

Те често замърсяват прясното птиче месо по време на процеса на клане и могат да оцелеят до самия процес на готвене. За да намалите риска от натравяне, уверете се, че птичето месо е напълно сготвено, не мийте суровото месо и го дръжте далеч от прибори, кухненски повърхности, дъски за рязане и други храни, тъй като това може да доведе до кръстосано замърсяване.

Деликатесни меса

Шунката, беконът, саламът, наденичките и другите месни продукти могат да бъдат източник на хранително отравяне, ако са заразени с бактерии като Listeria и Staphylococcus aureus. Това може да се случи на няколко етапа от преработката и производството, като пряк резултат от контакт със заразено сурово месо или поради лоша хигиена на персонала, лоши практики за почистване и кръстосано замърсяване от оборудването.

Важно е да се отбележи, че всяко месо крие риск от хранително отравяне, ако не е приготвено или съхранявано правилно. Хот-договете, каймата, колбасите и беконът трябва да бъдат добре сготвени и да се консумират веднага след приготвянето им. Нарязаното месо трябва да се съхранява в хладилник и да не се оставя на стайна температура за дълъг период от време.

Зеленчуци и зеленолистни

Суровите зеленчуци и зеленолистните зеленчуци се смятат за често срещан причинител на хранителни отравяния. Особено опасни са марулята, спанакът, зелето, целината и доматите, които са причина за редица епидемии от отравяния. Замърсяването с E. coli, Salmonella и Listeria може да се случи на различни етапи от веригата на доставки, включително при качеството на водата и мръсните оттоци, които могат да попаднат в почвата, мръсното оборудване за обработка и нехигиеничните практики за приготвяне на храната.

Зелените зеленчуци са най-рисковият вариант, тъй като най-често се консумират сурови. За да сведете до минимум риска, винаги измивайте старателно марулята, преди да я консумирате. Не купувайте торбички със смес за салати, които съдържат развалени, кашави листа, и избягвайте предварително приготвени салати, оставени на стайна температура.

Какво можем да ядем след хранително отравяне?

Кълнове

Смята се, че суровите кълнове от всякакъв вид, включително кълнове от люцерна, слънчоглед, боб мунг и кълнове от детелина, носят висок риск от хранително отравяне. Това се дължи главно на наличието на бактерии като Salmonella, E. coli и Listeria. За растежа на кълновете семената изискват топли, влажни и богати на хранителни вещества условия, които са идеални за бързото развитие на бактериите. За щастие готвенето на кълновете помага за унищожаването на всички вредни микроорганизми и намалява риска от хранително отравяне.

Непастьоризирани млечни продукти

Пастьоризацията е процес на загряване на течност или храна, за да се унищожат вредните микроорганизми. Производителите на храни пастьоризират млечни продукти, включително мляко и сирене, за да ги направят безопасни за консумация, като по този начин унищожават вредни бактерии и паразити като E. coli, Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, Listeria и Salmonella. Известно е, че вероятността непастьоризираното мляко да причини хранително отравяне е поне 150 пъти по-голяма, а вероятността да доведе до хоспитализация - 13 пъти по-голяма, отколкото при пастьоризираните млечни продукти. За да сведете до минимум риска от хранително отравяне, купувайте само пастьоризирани храни и съхранявайте всички млечни продукти при температура 5°C или по-ниска и проверявайте срока на годност.

Яйца 

Яйцата също могат да представляват опасност за организма, ако се консумират сурови или недостатъчно сготвени. Това е така, защото яйцата могат да съдържат салмонелни бактерии, които могат да замърсят както черупката, така и вътрешността на яйцето. За да намалите риска, не яжте яйца с напукана или замърсена черупка. Винаги, когато е възможно, избирайте пастьоризирани яйца в рецепти, които изискват сурови или леко сварени яйца.

Ориз

Оризът е високорискова храна по отношение на хранителните отравяния. Суровият ориз може да бъде заразен със спори от Bacillus cereus - бактерия, която произвежда токсини, причиняващи хранителни отравяния. Тези спори могат да живеят в сухи условия. Например те могат да оцелеят върху пакет несварен ориз в килера ви. Те могат да оцелеят и в процеса на готвене.

Ако сготвеният ориз се остави на стайна температура, тези спори се превръщат в бактерии, които виреят и се размножават в топла и влажна среда. Колкото по-дълго време оризът е оставен на стайна температура, толкова по-голяма е вероятността той да не е безопасен за консумация. За да намалите риска, сервирайте ориза веднага след приготвянето му и съхранявайте остатъците от него в хладилник възможно най-скоро след приготвянето му. Когато претопляте сварен ориз, уверете се, че той е напълно горещ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com