Водят ли изкуствените подсладители до наддаване на килограми

1315
Водят ли изкуствените подсладители до наддаване на килограми
Снимка: iStock

Захарта е сериозен враг на стройната фигура и често е сред най-големите виновници за наднормено тегло. Нея обаче я откриваме във всякакви продукти от ежедневното ни меню, а ограничаването й може и да ни се стори сложно. За такъв алтернативен вариант на захарта се използват изкуствени подсладители, които залъгват желанието ни за сладостта на захарта. Но дали и те са здравословни за нас?

Някои експерти и диетолози всъщност смятат, че изкуствените подсладители също могат да доведат до наднормено тегло. Мнението им се дължи и на няколко проведени изследвания, които обаче не са достатъчно задълбочени. А други проучвания сочат, че изкуствените подсладители дори могат да доведат до загуба на тегло. Освен това, те са с почи нулев гликемичен индекс, не влияят на кръвната захар и инсулина и са подходящи за хора със съпътстващи заболявания като диабет. 

Вредни ли са наистина Е-тата в храните?

Вероятно считате, че здравословното хранене изключва консумацията на храни с изписани Е-та на опаковката? Това схващане е погрешно. Доб...

И все пак, ако се съмнявате за даден изкуствен подсладител, консултирайте се със специалист, за да получите най-добрите съвети. Но нека се задълбочим по-сериозно в темата днес: В какво се изразяват възможните отрицателни ефекти от консумацията на изкуствени подсладители?

Според редица доказали се в областта експерти и асоциации, вероятността да напълнете заради консумацията на изкуствени подсладители е малка, но все пак голямо значение оказва и дневното количество, което приемате. Съветваме ви, за да избегнете максимално вероятни странични и отрицателни ефекти, да се спрете на такива продукти, които имат одобрението на Европейската и Американската агенции по храните и лекарствата. И разбира се, в нормални количества.

Едни от най-известните и често използваните изкуствени подсладители са аспартам, сукралоза, захарин, ацесулфам К и др. В някои случаи те обаче могат да доведат до негативни последици като раздразнение на храносмилателната система или пък да понижат чувствителността на клетките към инсулина. Това може да се окаже неблагоприятно за хората, страдащи от инсулинова резистентност.

И ако все пак вече сте заменили консумацията на захар с изкуствени подсладители, се съобразяайте с количеството, което добавяте към храните и напитките си. Защото колкото и безвредни да са те, ако прекалите с консумацията им, това ще има своите негативни ефекти върху теглото ви. Дори да сте изключили напълно захарта от менюто си, ако преяждате и не се въздържате от други на вид калорични храни, няма да получите задоволителни резултати, а дори напротив – може да покачите теглото си.

Най-известните заместители на захарта

Още в далечното минало хората са разбрали, че захарта придава енергия, която се освобождава в кратък интервал от време и увеличава...

Хранете се балансирано, здравословно и на малки порции – така не само че ще постигнете задоволителни форми, но и ще се чувствате по-здрави и енергични.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com