Вредни ли са яйцата при диабет?

15584
Вредни ли са яйцата при диабет?
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

Да ядете, или да не ядете яйца? Полезни ли са при диабет, или вредят? Със следващите редове ще се опитаме да ви помогнем сами да намерите отговора.

Според Американската диабетна асоциация яйцата са отличен избор за хора, страдащи от диабет. Едно голямо яйце съдържа около 0,5 г въглехидрати, които едва ли ще повишат нивата на кръвната ви захар. От друга страна, яйцата ще увеличат холестерола. Едно голямо яйце съдържа почти 200 мг холестерол, но все още е спорно дали това се отразява негативно на организма или не. Ако имате диабет, е много важно да следите своя холестерол, защото диабетът е рисков фактор при всички сърдечно-съдови заболявания.

5 неща, които се случват с тялото, ако прекалите с яйцата

Въпреки че яйцата са страшно хранителни, както при много други храни, ако прекалите с тях, можете да страдате от странични ефекти. Яйца...

Ползите от яйцата при диабет
Яйцето е отличен източник на протеин (7 г) и калий, който поддържа здравето на нервите и мускулите и балансира нивата на натрий в тялото, което подобрява сърдечно-съдовото ви здраве. 

Яйцата съдържат много хранителни вещества, сред които лутеин и холин. Лутеинът подобрява работата на имунната система, а холинът съдейства за мозъчната дейност. В жълтъка има биотин, който е от голямо значение за здравословното състояние на косата, кожата, ноктите, както и за производството на инсулин. 

Яйцата от кокошки, отглеждани на просторни пасища, са богати на омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за хора, страдащи от диабет. 

Освен това, яйцата са подходяща храна при отслабване. Едно голямо яйце съдържа само 75 калории и 5 г мазнини, от които само 1,6 г са наситени мазнини. С яйца може да си приготвите много и различни ястия, които ще задоволят всеки вкус.

Яйца и холестерол
Преди няколко години започна да се говори колко вредни са яйцата за повишаване нивата на холестерола. Затова специалистите започнаха да ги изключват от здравословните диети. Оттогава много неща и разбирания се промениха. Вече изглежда, че ролята на диетичния холестерол, който е свързан с общия холестерол в кръвта, не е чак толкова голяма.

Каква е седмичната доза яйца, която е препоръчителна и здравословна

Яйцата са едни от най-предпочитаните и любими продукти на всички спортисти, както и на повечето хора, разбира се. Те се приготвят бързо...

Фамилната история оказва много по-голямо влияние върху нивата на холестерол, отколкото диетичния холестерол в храната, която приемате. По-голяма заплаха е консумацията на храни, богати на трансмазнини и наситени мазнини. 

Въпреки това, не трябва да консумирате яйца в големи количества, ако имате диабет. Препоръчителната доза за човек с диабет е не повече от 200 мг холестерол на ден.

Ако човек няма диабет и проблеми със сърцето може да консумира до 300 мг холестерол на ден. Едно голямо яйце съдържа около 186 мг холестерол. След като сте изяли едно голямо яйце, вече почти сте достигнали лимита си.  

Тъй като целият холестерол се съдържа в жълтъка, може спокойно да ядете белтък без да се притеснявате как това ще се отрази на нивата ви на холестерол. 

Имайте предвид, обаче, че някои важни хранителни вещества се съдържат само в жълтъка. Например, почти цялото количество витамин А в яйцето е само в жълтъка. Същото важи и за холина, омега-3 мастните киселини и калция. 

Ако имате диабет и високо кръвно, това са най-полезните сокове за вас

Пресните плодови и зеленчукови сокове носят много ползи за здравето на нашето тяло. Но при наличието на диабет и високо кръвно, както и...

Какво да хапваме на закуска?
Ако имате диабет, трябва да ограничите консумацията на яйца до 3 на седмица.  Много е важно и с какво ядете яйцата. Те са по-малко полезни, ако ги приготвяте с масло и напълно вредни, ако ги пържите в олио. Сварените яйца са най-полезни, защото не добавяте никаква допълнителна мазнина. Свареното яйце е богато на протеин и е най-подходящата закуска за хора с диабет. Протеинът ще ви засити без да повиши нивата на кръвната захар. Протеинът не само забавя храносмилането, но и усвояването на глюкозата, което е много полезно, ако имате диабет. 

Съвети при диабет
Опитайте се да консумирате до три яйца на седмица. Помнете, колкото по-здрави са кокошките, толкова по-полезни са яйцата. Опитвайте се да намерите яйца от свободно отглеждани кокошки. Ако искате да намалите нивата на холестерол, може да ядете повече белтък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com