Всеки трябва да знае, че е по-добре да се спи на лявата страна

5333
Всеки трябва да знае, че е по-добре да се спи на лявата страна
Снимка: iStock/Guliver

Здравословният начин на живот включва: първо, да се избере подходящия за даден човек хранителен режим; второ, да се поддържат високи нива на физическа и психическа стабилност; трето, да бъде организмът перманентно в хидратирано състояние; четвърто, да се осигури спокоен нощен сън – като условие ефективно възстановяване на нормалното функциониране на организма.

В тази връзка, важно значение имат резултатите от наскоро проведено двугодишно изследване на 1119 души от двата пола, на възраст между 20 и 65 години. Сравнявайки телесните им параметри и физическото състояние съобразно тяхната възраст, учените регистрират стриктно техните навици относно заспиване в една или друга поза на тялото. Целта е да установят оптимална позиция на тялото за сън, към която подсъзнателно се стремят наблюдаваните индивиди и как това се отразява върху общото им здравословно състояние.

Спалният комплект – стилно решение за всеки дом

Всеки иска да превърне стаята за сън в уютна зона, предоставяща комфорт и релакс. В днешно време производителите правят всичко възможно...

Основният резултат е, че в случаите когото спането на една страна е било приоритетно за изследваните, то те чувстват на сутринта тялото си по-добре възстановено и не се оплакват от здравословни проблеми,

Над 50% от участниците са спели, обърнати на едната си страна, около 37% – по гръб и 8.4% – по корем. Предполага се, че такова разпределение е свързано с развитието на човешкото тяло през годините; малките деца спят инстинктивно по гръб – рефлекс, иницииран при оформянето на основните извивки на гръбначния стълб. С натрупването на годините, спането по гръб отстъпва място на спане на една страна – било то надясно или наляво. Това става несъзнателно, тъй като с постоянното променяне на телесната позиция по време на съня се избягва лимфният застой в тъканите. Установява се зависимост и от вида на пола – жените предпочитат спането „на една страна“, водещо до по-доброто им телесно и психическо здраве и по-продължителен живот.

Остава въпросът – на лявата или на дясната страна трябва да се спи? Установено, че спането на лявата страна е далеч по-здравословно! Ето защо е така.

1. Налице е асиметрична конфигурация на органите в стомашно-чревния тракт – при лежане на лявата страна стомахът е разположен под хранопровода и функционирането на органите не се затруднява: няма киселини, запек и проблеми с „раздразнено черво“.

Учени доказаха на коя страна трябва да спим, за да сме здрави

Осигуряването на добър нощен сън е от решаващо значение за здравето, тялото, ума и настроението ни, особено след като през по-голямата ...

2. Лимфният и кръво снабдителният поток се засилват, при което лимфата премахва по-ефективно токсините и изгаря по-бързо излишните мазнини, мозъкът се захранва пълноценно с кислород, а пробуждането е с усещане за пълноценна релаксация.

3. Намалява се хъркането, предизвикващо кислороден дефицит в мозъка – причина за отслабване на паметта. При пълните хора има опасност от спиране на дишането.

Единствено за хора със сърдечни проблеми не е препоръчително да спят обърнали тялото си на лявата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Яде ли се кората на райската ябълка?
Яде ли се кората на райската ябълка?

Мнозина вече свикнаха в студения сезон с ярко оранжевите плодове на райската ябълка, които са не само вкусни, но и полезни. Д-р Лидия Квашнина...