Всички видове напитки с кафе, за които трябва да знаете

44997
Всички видове напитки с кафе, за които трябва да знаете
Снимка: iStock/Guliver

С толкова много възможности за напитки с изискани италиански имена, когато става въпрос за кафе, трудно е да разберете какво точно искате. Напитките се различават в зависимост от производителя - капучиното в някои голяма верига може да не съдържа същото количество мляко като капучиното в кварталното кафе. Но каква е разликата между капучино и лате? Как да различите мока от макиато? Спрете да се притеснявате и започнете да четете. Създадохме това удобно ръководство с цялата терминология на кафето, която трябва да знаете. Така, следващият път, в който сте изправени пред труден избор, ще можете по-лесно да вземете решение.

Affogato

Може да разпознаете това име от десертното меню в любимия си италиански ресторант. Думата affogato означава „удавен“ на италиански. Тази популярна напитка се състои от топка сладолед (обикновено ванилия, но dulce de leche е също толкова вкусна) с шот горещо еспресо, излято отгоре.

Американо

Тъй като европейците виждат американците като пиещи разредено кафе, Американо представлява шот еспресо, разредено с гореща вода.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КАФЕ И ЕСПРЕСО

Cafe au Lait

Равни части мляко и кафе, cafe au lait или café con leche, е шот еспресо, който се разрежда с обилно количество мляко.

Капучино

Когато е направена добре, капучиното е истинско удоволствие. В него, шот еспресо се допълва с възглавница от разпенено мляко на пара. Тук е важно да се отбележи, че пяната е повече от млякото.

Cold Brew

Cold Brew e процес, при който се прави охладено кафе. Вместо да прави кафето горещо и да го охлажда с лед, техниката на студено пресоване взема грубо смлени зърна и ги накисва в студена вода за продължителен период от време, най-малко 12 часа. След като кафето се натопи, утайката се филтрира и течността, която остава, е концентрат от кафе. Това се разрежда с вода или мляко и след това се използва за приготвяне на студено кафе.

Кортадо

Кортадо е шот еспресо, покрито горещо мляко. Това е къса напитка, не повече от 120 мл.

Филтърно кафе

Най-често срещаният вид кафе, капковото кафе се среща в закусвалните в цяла Америка. Това е черно кафе, което се прави с френска преса, филтър или кафе машина. Капковото кафе се прави чрез изливане на вода върху печени, смлени зърна кафе, които се съдържат във филтър. Докато водата се просмуква през зърната, тя абсорбира есенциите и маслата на зърната. Събира се в съд и се сервира черно или със сметана и захар.

6 начина да направите сутрешното си кафе уникално

Много хора започват деня си с чаша от ободряващата напитка. Кафето помага за събуждане, зарежда тялото ни с нужната енергия, а живота с...

Flat white

Накратко, това е еспресо с парено мляко. Flat white е като сестрата на капучиното, тъй като те са основно една и съща напитка, но едното има пяна (капучиното), а другото (flat white) не.

Лате

Шот еспресо, който се сервира с поне една чаша (или повече) мляко на пара. Латте е подобно на капучиното, но има двойно повече мляко.

Макиато

Ще изчезне ли кафето заради изменението на климата?

Когато чуем, че кафето в Бразилия е застрашено, мислим за изменението на климата в света. Тази течност с приятен вкус и аромат е най-це...

Думата macchiato означава „маркирана“ на италиански. Напитката представлява шот еспресо, покрито с пенообразно мляко. Сервира се в чаша за еспресо, така че е по-малко от 120мл обща течност.

Мока

Еспресо, смесено с мляко на пара и някакъв вид шоколад, сироп или ароматизатор.

Бавно филтърно кафе

Специален вид капково кафе, първоначално разработен в Япония. Горещата вода бавно се излива на постоянен тънък поток върху филтърния конус. Може да отнеме до три минути, докато се запари, и често включва различни камери, уникални чайници и множество конуси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...