Възможно ли е да се пие по време на хранене: всички плюсове и минуси

717
Възможно ли е да се пие по време на хранене: всички плюсове и минуси
Снимка: iStock

Дебатът дали да се пие по време на ядене продължава от дълго време. Някои експерти заплашват с различни проблеми, от натрупването на токсини и неспособността на тялото да абсорбира хранителни вещества до подуване на корема. Някои дори обсъждат рисковете от пиенето на вода преди или след хранене. Но всъщност причинява ли храносмилателни проблеми? Може ли една обикновена чаша вода по време на хранене да има отрицателни ефекти или това е поредният мит?

Пиенето на вода не пречи на храносмилането, казва д-р Майкъл Ф. Пико от клиниката Майо. Напротив, според клиниката в Кливланд, пиенето на вода действително подобрява храносмилането. Но недостатъчната хидратация на тялото може да причини запек.

Често срещано погрешно схващане е, че водата разрежда стомашната киселина. Стомахът обаче се адаптира към това, което е в него, така че ще произвежда повече киселина, когато е необходимо. С други думи, пиенето на вода преди, по време или след хранене няма да попречи на стомаха да изпълнява функциите си.

Грешка ли е да се пие вода по време на хранене?

Храносмилателният процес започва в устата: започва веднага щом започнете да дъвчете храната. Дъвченето дава сигнал на слюнчените жлези да започнат да произвеждат слюнка, която съдържа ензими, които помагат за разграждането на храната. Веднъж попаднала в стомаха, храната се смесва с кисел стомашен сок, който я разгражда и образува гъста течност, известна като химус.

В тънките черва химусът се смесва с храносмилателни ензими от панкреаса и жлъчна киселина от черния дроб. Те допълнително разграждат химуса, подготвяйки всяко хранително вещество за абсорбиране в кръвния поток. Повечето хранителни вещества се абсорбират, докато химусът преминава през тънките черва. Само малка част остава абсорбирана, след като достигне дебелото черво. Веднъж попаднали в кръвния поток, хранителните вещества пътуват до различни части на тялото. Храносмилането приключва, когато остатъците от храна се елиминират от тялото.

Експертите смятат, че в зависимост от това какво ядете, целият храносмилателен процес може да отнеме от 24 до 72 часа. Популярен аргумент срещу пиенето на течности по време на хранене е, че течностите увеличават скоростта, с която твърдата храна напуска стомаха – уж намалявайки времето, през което храната е в контакт със стомашната киселина и храносмилателните ензими, което води до лошо храносмилане. Никое научно изследване обаче не подкрепя това твърдение. Проучване, което анализира изпразването на стомаха, установи, че въпреки че течностите преминават през храносмилателната система по-бързо от твърдите вещества, те не влияят на скоростта, с която се усвояват твърдите храни.

Експертите също така посочват, че течностите помагат за разграждането на големи парчета храна, което улеснява преминаването им през хранопровода в стомаха. Те помагат за гладкото придвижване на храната, предотвратявайки подуването и запека. Освен това по време на храносмилането стомахът освобождава вода заедно със стомашна киселина и храносмилателни ензими. Всъщност тази вода е от съществено значение за правилното функциониране на ензимите.

Защо е задължително да се пие вода преди хранене?

Ежедневният прием на достатъчно течности има много ползи. Може ли обаче това да се каже за алкохола? Някои твърдят, че пиенето на алкохолни напитки по време на хранене „изсушава слюнката“, което затруднява смилането на храната. Всъщност алкохолът наистина намалява слюноотделянето с 10-15% на единица алкохол, но това се отнася главно за спиртни напитки, а не за алкохол с ниска концентрация като бира и вино.

Понякога същото се казва и за киселите напитки. Но означава ли това, че трябва да се откажете от натуралната плодова напитка или лимоновия сок на обяд? Всъщност няма научни доказателства, че киселинните напитки, когато се консумират в умерени количества, влияят негативно на храносмилането или усвояването на хранителните вещества.

Пиенето на течности също може да ви помогне да се почувствате сити. Едно 12-седмично проучване установи, че участниците, които пият 500 мл вода преди всяко хранене, са загубили 2 кг повече от тези, които не са го правили. Най-простият начин за борба с глада също е познат чрез пиенето на вода - пиенето й по време на хранене може да ви помогне да направите пауза, давайки време на тялото да провери сигналите си за глад и ситост. Това може да предотврати преяждането и дори да ви помогне да отслабнете. Имайте предвид обаче, че всичко по-горе се отнася за вода, а не за висококалорични напитки. Според един преглед общият прием на калории е с 8–15% по-висок, когато хората пият подсладени напитки, мляко или сок по време на хранене.

И още един важен момент. Ако пиенето на течности с храна причинява болка, кара ви да се чувствате подути или влошава стомашния рефлукс, пийте течности преди или между храненията. Всяко тяло е уникално и може да реагира на определени неща по различен начин. Университетът Джон Хопкинс предлага да ограничите количеството вода, което пиете наведнъж, за да предотвратите излишния натиск върху стомаха, ако имате киселинен рефлукс или астроезофагеална рефлуксна болест. В противен случай знайте, че напитките, консумирани непосредствено преди или по време на хранене, могат да насърчат гладко храносмилане, оптимална хидратация и усещане за ситост. Въпреки това е по-добре да се даде предпочитание преди всичко на водата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com