За какво е полезно кашуто - знаете ли?

18965
За какво е полезно кашуто - знаете ли?
Снимка: iStock

Кашуто е ядлив плод, подобен на ядките. Родината му е Бразилия. На езика на индианците, живеещи в тези територии, кашу (acaju) означава "жълт плод". През XVI век е открит от европейци и оттогава се е разпространил по цялата планета. Отглежда се в 32 страни с топъл и влажен климат.

Кашуто се продава само в обелена форма, тъй като под черупката има токсично масло, което причинява изгаряния. За целта се подлага на термична специална обработка, преди самото почистване.

В наши дни кашуто е доста популярно и поради полезните си свойства. Вкусовите му качества са несравними. Има мазен, сладникав вкус, няма обичайния орехов послевкус и за някои наподобява бисквитка. Ядките могат да се консумират пържени или сурови и да се добавят към сладкиши, закуски, салати, сосове, масла.

Съставът на кашуто

Продуктът има богат химичен състав (на 100 g):

Съдържание на калории - 600 kcal.

Белтъчини - 18,5гр.

Мазнини - 48,5 гр.

Въглехидрати - 22,5гр.

Фибри - 2 гр.

Вода - 5гр.

Витамини: К, Е, В1, В2, В5, В6, В9, РР.

Макронутриенти: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.

Ето какво ще се случи, ако хапвате по една шепа от тези ядки!

Ядките от кашу, които всъщност не са точно ядки, а по-скоро семката на плода на вечнозеленото дърво, известно още като индийски фъстък,...

Микроелементи: желязо, мед, манган, цинк, селен.

Ползи от кашуто за тялото

При редовна нормализирана употреба ядката има редица положителни ефекти:

Тя намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Грижи се за кръвното налягане и намалява нивата на лошия холестерол. Продуктът съдържа фитостероли, които стабилизират клетките и предотвратяват усвояването на вредния холестерол. Намалява триглицеридите, което е полезно и за сърцето.

Профилактика на холелитиаза. Намалява риска от образуването на камъни в жлъчката, стабилизира нивата на холестерола.

Насърчава загубата на тегло. Благодарение на високата хранителна стойност, съдържанието на мастни киселини и минерали, тялото бързо се насища. В същото време не се образуват излишни мастни натрупвания.

Как расте кашуто – любопитно

Ако кашуто са любимите ви ядки, може да не искате да прочетете това. Може да откриете, че се наслаждавате на шепа кашу като следобедна...

Стимулира кръвообращението поради съдържанието на L-аргинин, аминокиселина, която подобрява съдовата пропускливост. В резултат на това токсините се отстраняват по-активно от тялото, метаболизмът се ускорява.

Поддържа състоянието на костната тъкан. Съдържа калций, калий и магнезий, необходими за здравия растеж на костите. Елементите предотвратяват загубата на минерали. Костните тъкани стават по-плътни и по-здрави в резултат на ефективната минерализация.

Намалява вероятността от онкологични заболявания. Ядките са много полезни за профилактика при рак на стомаха, стомашно-чревния тракт и черния дроб. Продуктът съдържа антиоксиданти, които премахват свободните радикали и спират окислителните процеси.

Подобрява мозъчната функция. За нормална мозъчна дейност са необходими мастни киселини, които се намират в големи количества в кашуто.

Профилактика на диабет. Съдържа ненаситени мазнини, които забавят процеса на насищане на кръвта със захари. Съставът съдържа анакардова киселина, която е необходима за нормалния транспорт на глюкоза и стабилизиране на нивото й в кръвта.

Елиминира главоболие. Фитостеролите намаляват интензивността и продължителността на главоболието. При редовна употреба е възможно пълно излекуване на мигрена, включително поради нормализиране нивата на захарта.

Кашу, бадеми, орехи, лешници, шам фъстък - ползи и вреди за организма

Ядките са известни със своите лечебни свойства и възстановителен ефект, който оказват върху целия човешки организъм. Но това не е униве...

Нормализиране на нервната система. Съдържа магнезий, чиято роля е да отпуска мускулите и кръвоносните съдове, които са отговорни за функционирането на нервите.

Укрепва на здравето на зъбите и венците поради наличието на голямо количество магнезий в състава.

Защита на очите от вредните UV лъчи. Предотвратяване дегенерация на макулата - патология, която се развива в резултат на дистрофия на ретината.

Укрепване на мускулите. Има противовъзпалителен, антибактериален и тонизиращ ефект. Ядката на кашу е особено полезна за спортисти и хора, занимаващи се с тежък физически труд. Полезна е и по време на стресови периоди.

Профилактика на заболявания на дихателната система. Намалява риска от заболявания като фарингит и бронхит. Помага за справяне със заболявания като бронхиална астма и грип.

Предотвратяване на дистрофия и анемия поради високото съдържание на желязо.

Ето защо кашуто е толкова полезно

Кашуто е гъвкава съставка, която може да се използва както в солени, така и в сладки ястия. Може да се яде сурово и се използва и като ...

Подобряване на сексуалната активност. Особено полезна е за жените, тъй като съдържа токоферол, който повишава плодовитостта (способността за размножаване).

Облекчава ПМС и менопаузата. Възстановява нивата на магнезий и стимулира регенерацията на кръвта.

Полезни са по време на бременност и кърмене. Насищат тялото на детето и майката с полезни минерали и витамини.

Подобрява състоянието на кожата. Мастните киселини са от съществено значение за заздравяването и подхранването на кожата. Съдържа и мед, който е необходим за възстановяване на епидермиса след наранявания.

Укрепва структурата на косъма и елиминира сивата коса. Съдържа мед, ненаситени мастни киселини и витамин Е, необходими за растежа на косата.

Повишава нивата на тестостерон при мъжете, което е важно за нормалното функциониране на репродуктивната система. Заедно с това съдържа токоферол, който повишава активността на сперматозоидите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com