За коя фолклорна област е характерна каба гайдата?

14911
За коя фолклорна област е характерна каба гайдата?
Снимка: БГНЕС

Всички сме чували за “100 каба гайди” и знаем чудесно как звучат. Всъщност това е името на български фолклорен оркестър, създаден в Смолян през 1961 г.

Това подсказва и отговора на въпроса:
“За коя фолклорна област е характерна каба гайдата?”
За Родопската област, разбира се.  Представете си обширната Родопа планина, чиито масиви се извиват извън простора и неизменно “чувате” плътния и “безкраен” звук на родопската гайда.

Какво е гайда?
Гайдата е духов народен инструмент, тясно свързан с живота и традициите на българите. Състои се от мях, на който са монтирани гайдуница, ручило и духало. Мелодията се изпълнява на гайдуницата, а ручилото произвежда бурдониращ тон, който съпровожда мелодията.

Изобретена е от родопски овчари, за да минава по-леко и бързо денят им, докато се скитат със стадата по родопските била. С музиката времето минава по-бързо и леко. Оттук в съзнанието ни винаги изниква образа на овчар с гайда на фона на безкрайната Родопа планина.

Какво е каба гайда?

В България се срещат 3 вида гайди - каба, македонска и джура. Каба гайдата е характерна само за Родопите.
Думата “каба” от турски означава плътен, дебел. В това се крие тайната на родопската гайда, наречена “каба” - в плътния, дълбок и благороден тембър, който се отличава от по-пискливите оркестрови гайди. Не може да се сбъркат мекотата на звука и дълбочината на тона.    
Родопската каба гайда е с най-ниско звучене от всички други гайди в света. Затова допринася долният край на гайдуницата, който е извит и придава ниския тембър на звука. Използва се като съпровод към магнетичните родопски песни, които напомнят за красотата на Родопа планина и на България.

Къде по света гайдата е популярен инструмент?
Особено популярна гайдата е в Шотландия. Среща се още в Ирландия, Гърция, Сърбия, Словакия, Украйна, Франция, Индия. Но само в България и само в Родопите се среща каба гайдата.

Родопските гайди в Гинес
Магнетичната родопска музика влезе в Книгата на рекордите Гинес. На 16 май 2012 г. в София се постави рекорд с изпълнение на 333 гайдари, които облечени в еднакви родопски носии изсвириха великолепно народна сюита. Така българите подобриха предишния рекорд, поставен от 240 шотландски гайдари. Над 4000 зрители станаха на крака в Националния дворец на културата, настръхнали от вълшебството на родопската гайда и майсторлъка на изпълнителите. Най-младият гайдар от тях беше само на 7 години, а най-възрастният - на 80.

Вълшебството на каба гайдите и безкрайната шир на Родопа планина могат да се опишат само от перото на великия български писател Антон Дончев:

"Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи ..., в себе си."
“Време разделно”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дженифър Лопес настоява за деца от Бен Афлек: Реакцията на актьора

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com