Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За коя европейска страна се смята, че няма столица?

18 юни 2024, 17:44 часа

Колкото и да е странно, Швейцария няма официална, юридическа столица – а неофициалната и фактическа е Берн: малък град с безупречна репутация, напомнящ на средновековна крепост с всички съвременни предимства на цивилизацията. Компактният исторически център е разположен на полуостров, заобиколен от река Аре: почти всички основни атракции се вписват в уютните улици Kramgasse, Marktgasse и Spitalgasse. Най-доброто пазаруване е на улица Ratausgasse, повечето музеи са в квартал Kirchenfeld.

Центърът на региона е Женева: многонационална, разнообразна, изненадваща със старинни площади, средновековни квартали и модерни забележителности от типа на централа на ООН.

В град Бад-Рагац има и първокласни спа клиники, където уютните банни халати вечер се сменят с коктейлни рокли и смокинги. Оттук определено трябва да отидете на екскурзия до Цюрих: може да се разходите по улиците на стария център, да се охарчите в бутиците на „Банхофщрасе“ и да се веселите в нощни клубове, които са на второ място след тези в Лозана.

И, разбира се, добре е да релаксирате на брега на Цюрихското езеро: в града има повече от 30 оборудвани зони за плуване.

Развлечения и атракции

Забележителностите на Швейцария са олицетворение на елегантността: туристите са привлечени от замъци, които пазят тайните на Средновековието, класически музеи и кокетни улици на стари градове. Всичко това е обградено от зашеметяващи пейзажи: планини, гори и езера, чиито води отразяват историята и модерността.

Кой град се смята, че е столица на Швейцария

Символите на Берн са най-голямата катедрала в страната в късен готически стил, помпозният Федерален дворец, където заседава парламентът, и елегантна часовникова кула от 13 век. Малките гости на неофициалната столица ще бъдат възхитени от Мечешкия парк (любовта на бернците към мецаните е пословична). Най-интересните изложби са в Къщата-музей на Айнщайн, Историческия музей и замъка „Йегенсдорф“, който се намира в околностите.

Най-известните сгради в Цюрих са монументалната катедрала „Гросмюнстер“, изтънченият „Фраумюнстер“ с тюркоазен шпил, пронизващ небето, най-старата църква в града „Свети Петър“ и елегантната Опера. Наблизо е Рейнският водопад – един от най-големите в Европа.

Запознанството с Женева най-често започва с площад „Бург дю Фур“ - свидетел на римската епоха. Отсядането в уютни кафенета с изглед към стария фонтан, кметството и други исторически паметници е приятно по всяко време на годината.

Забележителни в Лозана са готическата катедрала и луксозният дворец „Рюмина“ - реплика към флорентинската архитектура.

В Люцерн си струва да се разходите по дървения мост „Капелбрюке“, да се изкачите по кулите на стената „Музег“ и да се любувате на околностите от планината Пилатус.

На какъв език се говори в Швейцария

Кухня и ресторанти на Швейцария

Швейцарската кухня е наслада за гурманите: френски, немски и италиански нотки се долавят в изисканите ястия, а събрани в акорди звучат просто великолепно. Любимата съставка на местните готвачи е сиренето: от „грюер“, „ементал“ и още 450 вида готвят „фондю“ - фино разтопена смес с вино и подправки, „раклет“ и много други угощения.

Всеки швейцарски кантон се гордее със своите кулинарни съкровища. На брега на Женевското езеро определено трябва да опитате прясно уловен костур, в Цуг - черешова торта, в Санкт-Гален - телешки колбаси. Между другото, швейцарците рядко ядат месо в чист вид, предпочитайки всевъзможни кренвирши, наденици и пастети.

В Цюрих картофите „рести“ са добри, първо варени и след това изпечени: схемата изглежда проста, но вкусът е незабравим. В Шафхаузен има отлични пайове с лук.

По принцип печивата са на голяма почит в Швейцария: само хлябовете са повече от 300 вида.

Сред десертите заслужават внимание медените сладкиши „лекерли” и бутер-сладкишите „крепфли”. Но, що се отнася до сладкишите, по-добре е да се поглезите не с изделия от брашно, а със световноизвестния швейцарски шоколад.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес