Забавни факти за сиренето, които не знаеш!

6436
Забавни факти за сиренето, които не знаеш!
Снимка: БГНЕС

В крайна сметка, кой не обича сирене?!?

Сиренето е най-добрата закуска и универсална съставка за готвене, която придава на каквото и ястие да е добавено нещо специално, което само сиренето може да донесе. И така, темата за сиренето ме вълнува напоследък и в любопитството си попаднах на интересни факти за сиренето.

Позволете ми да споделя...

1. Легендата разказва, че първото сирене е създадено преди 4000 години, случайно!

Тогава не са разполагали с всички тези фантастични контейнери за съхранение с подходящи капаци, както сега. Вместо това какво са използвали? Животински стомаси, разбира се! Ами историята разказва, че някой е съхранявал млякото си в животински стомах и ензим в стомашната лигавица (който сега наричаме сирище) е накарал млякото да се раздели на извара и суроватка. Изварата е първото сирене, а останалото е история!

Как да разпознаем истинското сирене?

Как лесно да различим фалшивото сирене от истинското? Не си ли задаваме този въпрос всички, когато сме изправени пред избора какво сире...

2. Необходими са около 10 паунда мляко, за да се направи само 1 паунд сирене!

Точно така, много е млякото! Но ако имате много допълнително мляко, правенето на сирене е чудесен начин да го използвате. Наскоро фермерът Джонас направи над 500 фунта сирене! Това означава, че са били необходими около 5000 фунта мляко, за да се направи толкова много сирене!

Само за сравнение средната ви вана побира около 42 галона вода.

3. Някои сирена са незаконни в Съединените щати.

Добре, някои от вас може би вече знаят това, особено ако сте били клиент, купуващ сурови млечни продукти от известно време. Мисля обаче, че това е важен и интересен факт. Законът казва, че суровото сирене е законно само след като е отлежало поне 60 дни. Това правило е в сила, тъй като според FDA доказателствата сочат, че отлежаването на сирене от сурово мляко за 60 дни може да елиминира или адекватно да намали E. coli и Salmonella в сиренето от сурово мляко. САЩ дори забраняват някои сирена да бъдат внасяни, ако не спазват тези стандарти. Въпреки че тези сирена може да са напълно законни в страната на произход. 

Как се съхранява домашното сирене - това всеки трябва да го знае!

Днес ще си поговорим основно за това как е правилно да се съхранява домашно сирене и какви са основните специфики на този продукт, с ко...

4. Пещерите със сирене са истинско нещо!

Да, пещерите със сирене са истински. Оказва се, че пещерите са идеалната среда за правилно отлежаване на сиренето. Пещерите са хладни и влажни и точно това е необходимо на сиренето, за да отлежи и да придаде онзи естествен вкус на сирене, който всички обичаме. Навремето производителите на сирене са използвали естествени пещери. В днешно време съвременните производители на сирене обикновено изграждат свои собствени пещери за сирене, така че да могат лесно да регулират температурата и влажността. По същество те са като наистина големи хладилници.

5. Много хора с непоносимост към лактоза могат да ядат сирене!

Непоносимостта към лактоза не означава сбогом на сиренето. Просто трябва да намерите правилния вид сирене за вас. Отлежалите сирена обикновено имат много малко лактоза в тях.

По-голямата част от лактозата в сиренето всъщност се губи, тъй като суроватката се оттича по време на процеса на производство на сиренето. Следващата стъпка в производството на сирене, ферментацията, започва метаболизирането на лактозата в млякото и превръщането й в млечна киселина. Всичко това води до много малко лактоза, останала в крайния продукт. Като общо правило, колкото по-свежо и меко е сиренето, толкова повече лактоза има. Така че, ако имате непоносимост към лактоза, може да искате да избягвате пресни и меки сирена. Вместо това се насочете към твърди и отлежали сирена като пармезан, мюнстер, швейцарско и остър чедър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com