Защо е отрязан носът на византийския император Юстиниан II?

6067
Защо е отрязан носът на византийския император Юстиниан II?
Снимка: iStock

В миналото проблемите са се решавали основно с оръжие, битки и рязане на части от тялото на противниците като чашите от глави, от които е пиел хан Крум, ослепените Самуилови войни и отрязаният нос на византийския император Юстиниан II са само част от примерите за това. Отмъщението също било жестоко. Днес варварските методи по-често отстъпват място на дипломацията, но е важно да знаем историята, за да не я повтаряме, за да се поучим от нея и не на последно място – за обща култура и широк мироглед. Вероятно знаете защо хан Крум е обезглавявал противниците си, но известно ли ви е защо е отрязан носът на византийския император Юстиниан II, останал известен като безносният, както и каква е българската следа в живота на императора? Защото учудващо има такава.

Защо хан Тервел е наречен "Спасителят на Европа"?

Отрязаният нос на византийския император Юстиниан II

Провъзгласен за владетел на крехката възраст от 16 години, известен със своите зверства от ранно детство, Юстиниан II става византийски император 4 години след основаването на България през 681 година, станало възможно след победата на българите над войските на бащата на Юстиниан II. Юстиниан бил известен с жестокостта си и дори слугите се страхували от него, макар да бил дете. Не пожалил и майка си, която финансистите на Византия, любимци на императора, обрали и били с камшик, без императорът да я защити. Юстиниан II бил известен и с това, че погубвал не само войски и войници, но и целите им семейства по особено мъчителен начин. Жестокостта на императора събудила омразата от народ и аристокрация и довели до бунт през 695 година, завършил със сваляне на императора от престола, заточването му в Херсонес и изместването му от водача на бунтовниците. Животът на Юстиниан II бил пощаден, но за да отмъстят за всички злини и жестокости, които е извършили, бунтовниците избрали да го осакатят и измъчват. Отрязали носа и езика му като наказание за постъпките му.

Кои са десетте най-велики български владетели?

Как завършва историята на Юстиниан II и отрязаният му нос? Българската следа в живота на императора

След 10 години заточение и изгнание и златен нос, който да замени липсващия отрязан, Юстиниан II има дързостта да отиде в България, където обещава на хан Тервел дъщеря си за жена, ако ханът му помогне за превземането на Константинопол. Любопитен факт е как са се разбрали, тъй като Юстиниан II не можел да говори, както и защо българският хан сключва сделката с бившия император, след като България е воювала с бащата му. През 705 година българите поемат към Византия. Подпомогнат от българите Юстиниан извършил преврат, възстановил императорската си власт и продължил да управлява жестоко и да измъчва народ и противници просто за забавление. В случая българският хан вероятно не е направил най-добрия избор и не е застанал на правилната страна. Юстиниан II не се променя до смъртта си, въпреки отрязания нос и претърпените мъки по време на заточението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com