Защо е важно да ядем плодове на закуска?

1920
Защо е важно да ядем плодове на закуска?
Снимка: iStock/Guliver

Чудите се дали плодовете за закуска са добра идея? Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат част от нашата диета. СЗО препоръчва да консумираме най-малко 400 грама от тях на ден в съотношение ¾ до ¼, тоест 300 г зеленчуци и 100 г плодове. Но кога е най-добре да хапвате плодове - за закуска, като лека закуска между храненията или може би само със следобедния чай?

Нека започнем с факта, че самото закусване е изключително важно. Междувременно много хора забравят за това. Често поради бързане хората се отказват от закуска. За да не закъснеят за работа, много хора започват деня си само с кафе, а храната оставят за по-късно. Въпреки това, дори и работа да е в режим на домашен офис, когато проблемът с пътуването до работа не е ограничение, този проблем продължаваше да съществува.

Най-вкусната и здравословна закуска, с която да засилите деня си

Кога трябва да ядете първото си хранене и защо е толкова важно?

Диетолозите са съгласни, че трябва да закусваме в рамките на един час след събуждането. Хората, които не закусват, могат да консумират дори 300 kcal повече през деня от хората, които не я пропускат. Като ядем закуска, ние имаме по-голяма способност да контролираме глада и ситостта. Добре съставената закуска оказва влияние върху качеството и количеството на храната, консумирана през деня. Хората, които ядат закуска, имат по-висока хранителна плътност на диетата по отношение на общото количество консумирани калории, което води до подобрена способност за учене и възпроизвеждане на информация.

Прекарваме около 8 часа през нощта без да ядем, така че когато се събудим сутрин стомахът ни е празен. Затова си струва да осигурим „гориво“ на тялото, защото имаме нужда от енергия през първата част на деня! Гладът, причинен от липсата на закуска, може да има отрицателно въздействие върху концентрацията и логическото мислене, което затруднява работата.

Най-евтината и вкусна закуска

Това не означава, че си струва да посегнете към всяка закуска – кроасан с шоколад, блокче шоколад или бисквитка. Нездравословните продукти не доставят на тялото нищо друго освен голямо количество калории и не дават усещане за ситост за дълго време. Плодовете за закуска са източник на лесно усвоими захари, които влияят положително върху работата на мозъка сутрин. Освен това плодовете са безценен източник на витамини, фибри и минерали. Тъй като са съставени предимно от вода, те също така помагат да поддържате тялото си хидратирано. Плодовете в комбинация с въглехидрати и протеинови източници са отлично предложение за първото хранене за деня – според много експерти най-важното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com