Защо хладилникът образува лед? Най-честата причина е...

58005
Защо хладилникът образува лед? Най-честата причина е...
Снимка: iStock

Много днешни хладилници са оборудвани с опцията No Frost. Тя предотвратява образуването на кондензат, който се превръща в лед. Но дори и тази опция да е налична, пак може да се появи снежна покривка по стените. Защо става това?

Уплътнението. Най-честата причина може да е, че не затваряте добре вратата на хладилника - затова топлият въздух влиза вътре, охлажда се, а влагата от него се утаява върху стените. Така че проблемът понякога е в самия уплътнител. Проверете това по следния начин. Отворете вратата, изключете хладилника от контакта за няколко минути, след това го включете и затворете вратата. Прокарайте дланта си по външната страна на уплътнението. Ако почувствате, че въздухът се засмуква, значи има проблем. За да предотвратите това в бъдеще, не забравяйте да почиствате уплътнението веднъж поне на всеки 6 месеца с мека, чиста и влажна кърпа.

Няколко съвета за правилно подреждане на хладилника

Претоварване. Ако имате голямо семейство, често купувате храна и тъпчете хладилника докрай, именно това може да е причината за появата на лед. Хладилникът не бива да се пълни повече от 70-75%. В противен случай продуктите пречат на свободната циркулация на студения въздух вътре.

Неправилно местоположение. Това често води до температурни колебания вътре в хладилника. Поставите ли хладилника до прозореца и навън е горещо лято, тогава той неусетно ще се нагрява от директна слънчева светлина. Някои поставят хладилника близо до фурна или котлон. Това само по себе си е грубо нарушение на правилата за безопасност и може да доведе не само до появата на кондензат, но и до повреда на оборудването или пожар. Неравният под също може да бъде причина за замръзване – хлътвания и неравности не позволяват вратата да се затваря плътно.

Разберете защо хладилникът ви пука?

Изтичане на охлаждаща съставка. Газът фреон се използва за охлаждащ агент в домашните хладилници. Там той е в газообразно състояние, поради което непрекъснато поема топлина и отделя студ. В същото време циркулира в затворена верига. Когато възникне теч в системата, оборудването престава да се справя с охлаждането и по стените се появява лед.

Запушен дренажен отвор. Всички хладилници имат дренажен отвор. При капковите модели той се намира на дъното близо до задната стена. В хладилниците със система No Frost тази дупка е скрита приблизително на същото място зад специален панел. Постепенно тя може да се запуши с парчета храна, трохи или прах. Водата спира да тече надолу и започва да се натрупва близо до нея, превръщайки се в лед. По принцип можете да почистите всичко сами. За да направите това, използвайте спринцовка или обикновен памук. Някои модели хладилници за тази цел имат специално устройство, подобно на пинсета. Ако запушването е сериозно, по-добре е да повикате майстор.

Нарушаване на правилата за експлоатация. Хладилник, оборудван със система No Frost позволява от време на време да поставяте в него леко затоплена тенджера. Но по-добре е да охладите всички ястия напълно, защото топъл съд продължава да излъчва топлина, макар и незначителна. Това е достатъчно, за да наруши температурния режим и да предизвика образуване на кондензат. Ако правите това постоянно, хладилникът ще работи нестабилно. В крайна сметка неизбежно ще се повреди.

Таймер и сензор. Важна част от системата No Frost са елементите за размразяване. Вграденият таймер отговаря за честотата, с която се размразява повърхността на изпарителя, и в същото време елиминира необходимостта от размразяване. Но, ако таймерът се повреди, процесът на размразяване спира и за известно време по стените се натрупва лед. Друг важен детайл в конструкцията е температурният сензор. Той предава текущи данни към електронния контролен модул. Ако тези данни са неточни или сензорът е повреден, тогава модулът започва да замразява. И в двата случая колкото по-скоро повикате техник, толкова по-добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com