Разберете защо хладилникът ви пука?

37327
Разберете защо хладилникът ви пука?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хладилникът е сред основните уреди в дома, без който не можем. Ако е стар модел, вероятно е шумен и потребителите са свикнали с пукането и звуците, които издава, без да се притесняват от този факт. Какво обаче се случва, ако новият и скъп хладилник издава странни и необичайни звуци, които чувате за първи път? Вероятно ще се притесните и ще искате да разберете защо хладилникът пука. Новите уреди са с ниски нива на шум и подобни звуци може да означават както проблем, изискващ намесата на специалист, така и да са безобидни. Различаването им и разбирането защо хладилникът пука ще ви помогне да опознаете уреда си и да разберете дали следва да се притеснявате, или проблем с важния уред няма.

Защо хитрите домакини задължително държат ролка тоалетна хартия в хладилника си

Причини за пукане на нов хладилник

Ако чисто новият ви хладилник пука вместо да работи безшумно, причините, в които се крие отговорът защо хладилникът пука, може да са:

  • Неправилен монтаж.
  • Монтаж твърде близо до стена.
  • Монтаж върху неравен под.
  • Продукти вътре в хладилника, поставени плътно до стените му и опиращи се в тях.
  • Непремахнати транспортни болтове.

6 причини за пукане на хладилник, който не е нов

Как да почистим ефективно хладилника от бактерии?

Хладилникът е светецът в кухнята и съответно трябва да е почистен из основи. Освен да бъде чист, то не трябва да има миризми. За една д...

Ако хладилникът ви издава звуци, които са нови и нехарактерни за него, шум , който чувате за първи път, това са възможните отговори на въпроса защо хладилникът пука:

1. Пукане може да се появи при стесняване или разширяване на материали. Това не следва да ви притеснява. Ако работи, тоест ако охлажда, както обикновено, не е проблем и не означава необходимост от ремонт.

2. Пукане може да чувате и от термостата. Възможно е да не сте обърнали внимание на този звук до момента и да считате, че е нов. Някои термостати са шумни и чувате именно пукане от тях, като това е нормално и не сочи нужда от ремонт, ако хладилникът си охлажда и замразява идеално. Ако включите хладилника, чувате щракване, но компресорът не се стартира, най-вероятно има проблеми с термостата и е нужно да използвате помощта на квалифициран сервиз.

3. Препълване на хладилника или по-скоро на фризера с лед е сред най-честите отговори на въпроса защо хладилникът пука. Следва да го изключите и почистите, като това е важно не само за уреда и дългия му живот, но и за сметката ви за ток и енергийната ефективност. Новите модели обикновено са със система против заледяване, но старите фризери образуват много лед и скреж, нуждаещи се от вашата намеса. При хладилниците с No Frost технология (против заледяване) лопатките на вентилатора издават шум при работа, който шум, ако забележите, че се е увеличил драстично, означава, че има проблем и че следва да размразите и изчистите уреда, както го правите със старите хладилници, непритежаващи тази система против заледяване.

4. Пукане и щракане, но без двигателят да стартира и без да се включи светлината в уреда, сочат, че отговорът на въпроса защо хладилникът пука е неприятен – има проблем с релето.

Ето защо трябва веднага да махнете магнитите от хладилника

Магнитите са едни от най-разпространените сувенири и всеки от нас има поне един в дома си. Обикновено ги поставяме на вратата на хлади...

Какво трябва да бъде разстоянието между хладилника и печката?

5. Пукане и звуци при някои съвременни уреди може да чуете и когато сте забравили вратата на уреда отворена или не сте я затворили плътно.

6. Нетипични звуци уредът може да издава и при първото включване, след като дълго не е работил – бил е на ремонт, отсъствали сте и е бил изключен или е нямало захранване за по-дълъг период. Пукането ще се чува, докато хладилникът достигне желаната температура. Това не бива да ви притеснява.

Как правилно да подредим хладилника?

Както виждате далеч не всички причини, поради които хладилникът пука, се нуждаят от намеса и далеч не всички отговори на въпроса защо хладилникът ми пука следва да будят у вас притеснение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com