Защо не бива да държим крема в банята

2785
Защо не бива да държим крема в банята
Снимка: iStock/Guliver

От време на време е необходимо да преразгледаме стратегическите си запаси от козметика и да изчистим нашите козметични „кошчета“ от онези продукти, които отдавна са загубили полезните си свойства. Това ще внесе определен ред в нашата козметична чанта и ще ни спаси от неприятни последици. 

Да започнем с кремовете... Цялата козметика, от какъвто и да е вид и марка, има срок на годност. Нанася се както върху картонената опаковка (която сигурно отдавна сте изхвърлили), така и върху самата туба, бурканче или бутилка крем. Освен това някои компании посочват две различни дати на изтичане. Едната показва колко дълго може да се съхранява запечатан пакет, другата - след отварянето му. Ясно е, че използването на козметика с изтекъл срок на годност е крайно нежелателно. Но се случва краят на употребата да е все още далеч, а трябва да замените козметиката с нова. 

8 опасни комбинации на продукти за разкрасяване

Проверете дали използвате продуктите за разкрасяване правилно и дали комбинирате нещо, което никога не трябва да се комбинира. Ретинол...

В кой случай трябва да се направи това?  

Например, ако забележите, че консистенцията на крема се е променила (кремът е станал по-течен или обратното - станал е твърде гъст, започнал е да се разслоява, в него са се образували бучки, зърна, люспи, появили са се мехурчета с въздух), цветът се е променил или има необичайна миризма - такъв "развален" крем не трябва да се нанася върху кожата. Поради променения химичен състав може да предизвика дерматит (възпаление на кожата) и дори да провокира алергична реакция. 

Защо това се случва с крема? 

Най-вероятно поради неправилно съхранение на козметика. Ако козметиката е пътувала с вас до горещи страни, почти сигурно е била изложена на твърде високи температури. За повечето козметични кремове „удобната“ температура не трябва да надвишава 25 °C. 

Бюти факти, които може да не сте чували

Всеки ден използваме някаква козметика и извършваме любимите си ритуали за красота, дори ако това е само нанасяне на овлажняващ крем въ...

Втората опасност "улавя" козметиката в банята. Поради високата влажност и температурните разлики в бурканчетата с крем, могат да възникнат не само нежелани химични реакции, но и да се развиват микроби и гъбички. В банята могат да се съхраняват само продукти за душ: течен сапун, гел, шампоан, балсам за коса и тяло, почистващи и отстраняващи козметика от кожата и очите. Тоест тези продукти, които се нанасят върху кожата и косата и веднага се отмиват. Кремовете за лице и декоративната козметика се съхраняват най-добре на сухо и хладно място.   

Има и други прости правила, които ще помогнат на вашите кремове да не загубят полезните си свойства. На първо място, ако в опаковката няма специален дозатор, не трябва да вземете крема от буркана директно с пръсти. За това използвайте шпатули, които трябва да се мият след всяка употреба. И не забравяйте внимателно да затворите буркана или кутията на крема. Това ще го предпази от проникване на кислород, влага и бактерии. В горещия сезон е препоръчително кремовете да се съхраняват в хладилника (на вратата), а козметолозите препоръчват да съхранявате продуктите за грижа за кожата на очите в хладилника през цялата година. Това се дължи на факта, че такива продукти, като правило съдържат минимум консерванти и се влошават доста бързо. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com