Защо не бива да спите на запалена лампа

1078
Защо не бива да спите на запалена лампа
Снимка: pixabay.com

Спането на запалена лампа може да изглежда като безобидна практика, но тя може да има вредни последици както за физическото, така и за психическото ви състояние. Макар че мекото сияние може да осигури усещане за комфорт, то може да наруши естествения цикъл на сън и бодърстване на организма и да допринесе за различни здравословни проблеми.

Една от основните причини да избягвате да спите със запалена лампа е нейното въздействие върху производството на мелатонин. Мелатонинът е хормон, който регулира съня и бодърстването, а секрецията му се влияе от циркадния ритъм. Излагането на светлина, особено на синята светлина, излъчвана от лампите, потиска производството на мелатонин, сигнализирайки на организма, че все още е ден. Това смущение може да доведе до трудности при заспиването и да доведе до некачествен сън, в резултат на който на следващия ден се чувствате уморени и отпаднали.

Освен това спането със светеща лампа може да допринесе за нарушения на съня. Изследванията показват, че излагането на изкуствена светлина през нощта е свързано с повишен риск от безсъние. Постоянното присъствие на светлина може да обърка вътрешния часовник на организма, което затруднява установяването на редовен режим на сън. С течение на времето тази непоследователност може да доведе до хронично лишаване от сън, което е свързано с редица здравословни проблеми, включително сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и нарушена когнитивна функция.

Още: Лошият сън е по-опасен от липсата на такъв

Спането със светеща лампа може да повлияе отрицателно на цялостното качество на съня ви. Тялото преминава през различни цикли на съня, включително REM (бързо движение на очите) и не-REM етапи. Тези цикли играят решаваща роля за консолидирането на паметта, ученето и цялостната когнитивна функция. Излагането на светлина по време на сън може да наруши тези цикли, като попречи на способността на мозъка да изпълнява тези основни функции. Това може да доведе до затруднения в концентрацията, пропуски в паметта и влошаване на цялостното когнитивно представяне.

В допълнение към физиологичните ефекти, спането със запалена лампа може да има и психологически последици. Излагането на светлина през нощта може да допринесе за повишаване на нивата на стрес и тревожност, тъй като организмът тълкува светлината като сигнал да остане буден и нащрек. Хроничният стрес и тревожност от своя страна могат да изострят проблемите със съня, създавайки порочен кръг, който е трудно да бъде прекъснат.

За да се насърчи здравословната среда за сън, е изключително важно да се създаде тъмно и удобно пространство. Изключването или приглушаването на осветлението преди лягане позволява на тялото ви естествено да произвежда мелатонин и сигнализира на мозъка ви, че е време да се успокои. Инвестирането в затъмняващи завеси, използването на маски за сън и изборът на благоприятни за съня варианти на осветление могат допълнително да подобрят качеството на съня ви и да допринесат за цялостното благополучие. И така, за да си осигурите спокоен сън и да поддържате дългосрочното си здраве, е препоръчително да не спите на запалена лампа.

Източник: Healthline

Още: Най-доброто време за сън - за да си починете и възстановите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com