Защо ни е нужен витамин Е и какво трябва да знаете за него

7540
Защо ни е нужен витамин Е и какво трябва да знаете за него
Снимка: iStock

Витамин Е изпълнява редица важни функции в организма. Неговата особеност е, че е мастноразтворим. Витамин Е има силни антиоксидантни свойства: предпазва клетъчните мембрани, протеините, мазнините, ДНК от негативното въздействие на свободните радикали. Кои храни са с високо съдържание на витамин Е?

Мастноразтворимият витамин Е е мощен антиоксидант и кардиопротективен агент и е важен за много телесни функции. Дефицитът на този витамин може да причини здравословни усложнения.

Витамин E е физиологичен антиоксидант, усвояването му в организма е свързано с приема на полиненаситени мазнини. Тези мазнини работят при образуването на клетъчни мембрани и някои протеини. Полиненаситените мазнини са чувствителни към кислород, а витамин Е действа като протектор за тях. Мазнините трябва да бъдат включени в ежедневната ни диета, поради което е необходимо витамин Е да присъства в хранителния протокол в достатъчни количества.

Полезното действие витамин Е

Основната задача на витамин E е свързана с неговия антиоксидантен ефект: той предпазва клетъчните мембрани, протеини, мазнини, ДНК от вредното въздействие на свободните радикали и по този начин предотвратява окисляването на LDL (LDL - лошият холестерол - има тенденция да се натрупва по стените на кръвоносните съдове и причинява атеросклероза).

Витамин E има противовъзпалително, антитромбоцитно, вазодилатиращо действие, поради което се счита за силен кардиопротектор.

В кои храни можете да намерите витамин Е?

Витамин Е присъства в мазнините.

"Шампионите" в съдържанието на този витамин са билковите продукти:

·         масла (соево, царевично, слънчогледово),

·         ядки - орехи, лешници, бадеми,

Храните, богати на витамин Е, които трябва да включите в менюто си

Витамин Е е изключително полезен за поддържане и подобряване на здравето на кожата и очите. Освен това има голям принос за укрепване на...

·         семена (слънчоглед),

·         пълнозърнести кълнове.

Зеленчуците и плодовете са следващият най-важен източник на витамин Е. Нивата на витамини тук са значително по-ниски, но ако консумирате плодове и зеленчуци в изобилие, този източник също е важен. Например, до 18% от витамин Е при децата се осигурява от тези храни.

За да може тялото да се възползва от растителните масла, достатъчно е да използвате няколко супени лъжици в ястия (например в зеленчукова салата с билки). Това ще позволи пълното усвояване на витамините Е и С и бета-каротина от зеленчуците.

Специфика витамин Е

Недостигът на витамин Е е по-опасен, отколкото си мислим

Дефицитът на витамин Е е свързан с неврологични нарушения, физически отклонения при развиващите се ембриони и дори с тяхната гибел, твъ...

Той не се различава по свръхчувствителност към температури, но се влияе неблагоприятно от светлина и кислород. Това означава, че храните, богати на витамин Е, трябва да се съхраняват на тъмни места и в съдове без кислород.

Дефицит и излишък на витамин Е

Вероятността от липса на витамин E при възрастни е изключително малка. При хроничен дефицит могат да възникнат неврологични проблеми. Обикновено тези проблеми са причинени от нарушена абсорбция на витамина от червата. Това може да се дължи на болестта на Крон или цьолиакия.

При постоянен дефицит на витамини при деца не са изключени състояния като сензорна невропатия и арефлексия, както и увреждане на ретината.

Прекомерното съдържание на витамин E не вреди на организма. Но е по-добре да откажете продължителната му употреба в прекомерни дози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 мита за имунитета, в които трябва да спрете да вярвате

Кога е най-голямото изригване на вулкана Везувий

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Какво могат да причинят високите триглицериди?

40 прости начина да направите един ужасен ден по-щастлив

Зодиите с най-добро чувство за хумор

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com