X
 
 

Защо под капака на колата е закачен стикер "1,4%" и какво означава

3593 0
Защо под капака на колата е закачен стикер "1,4%" и какво означава
Снимка: Facebook
Под предния капак на автомобилите може да бъде забелязан доста странен стикер с обозначението "1.4%". В някои случаи цифрата може да е различна, но символът до числата винаги остава непроменен.

Много, особено начинаещите водачи, не знаят и дори не предполагат какво означава този стикер и защо е необходим.

9 неща, които да направите преди 9 сутринта, за да имате страхотен ден

Някои хора мразят сутрините, други ги обожават. Независимо от кой тип сте, можете да направите сутрешните си часове по-приятни и по-про...

Очевидно е, че стикерите под капака на двигателното отделение на колата с всевъзможни странни обозначения са прикрепени с причина. Ярък пример е стикерът „1,4%“, върху който е изобразен и символът на предните светлини на автомобила.

Далеч не всеки шофьор знае за какво точно е нужно всичко това. Всъщност всичко е съвсем просто. Това е "подсказка" за настройката на фаровете с помощта на коректор за осветителните прибори.

Забележка: както може би се досещате, на стикерите на различните модели автомобили могат да бъдат указани различни стойности. По правило те варират от 1 до 1,5 процента. Тези числа зависят преди всичко от модела на осветителните прибори, както и от конструкцията на автомобила.

Всеки водач рано или късно се сблъсква с факта, че фаровете не са достатъчно ефективни в тъмните часове на денонощието. Най-често се случва яркостта на фаровете да е достатъчна, но в същото време да няма необходима видимост.

Какво да правим, за да не викаме пожарната

Народът е казал: "Слушай патило". Затова ето препоръките на пловдивските пожарникари, които със сигурност са препатили хиляди ситуации,...

Освен това ярките фарове в такава ситуация започват да заслепяват наближаващите водачи. Всичко това се случва поради неправилно зададени настройки на осветителните прибори.

Забележка: Понякога стикерите са заменени от щампи със същите стойности и значение върху пластмасови части под капака в двигателното отделение.

Как да разберем значението на указаните числа? Всички те ще съответстват само ако осветителното оборудване и нейният коректор в автомобила работят напълно изправно. Така например, при стойност 1,3% на разстояние от 1 метър лъчът светлина ще бъде спуснат с 13 мм.

източник: auto.blitz.bg

Ако отсъствате дълго от дома си, е добре да знаете 

По време на коледните и новогодишните празници много хора планират по-дълго отсъствие от дома си и, за да не се изненадат от сметката з...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители