Защо се събуждаме по-рано, когато остаряваме?

2586
Защо се събуждаме по-рано, когато остаряваме?
Снимка: iStock

Някога чудили ли сте се защо просто не можете да спите повече? Експерти разкриват истинската причина това да се случва с напредването на възрастта.

Има причина, поради която възрастните хора са склонни да се събуждат по-рано сутрин и това е част от естествения процес на стареене.

От 4 до 12: От колко часа сън се нуждаят различните зодии?

С напредване на възрастта телата ни се променят както вътрешно, така и външно, което е основен фактор за промените в съня, които идват по-късно в живота. Както повечето неща, които се променят с възрастта, няма само една причина, а всички те са взаимосвързани.

По-ранното събуждане е част от естествения процес на стареене

Подобно на други аспекти на нашето физическо и психическо здраве, мозъкът става по-малко отзивчив с напредване на възрастта.

Затова за по-млад човек времето за вечеря може да помогне на мозъка да разбере, че времето за лягане е след няколко часа, докато за някой по-възрастен тази връзка може да не се случи.

Нервите, които трябва да дават на мозъка сигнали за време, са претърпели същата степен на дегенерация като мозъка. Тази неспособност да усещат времеви знаци е част от причината, поради която възрастните хора са склонни да се уморяват преди децата или внуците си. И в резултат на това се събуждат напълно отпочинали и по-рано от останалия свят.

Светлината, която очите ни приемат, също е част от процеса на стареене

Интересното е, че една от причините изглежда е, че промените в зрението, които идват с възрастта, намаляват интензивността на степента на светлинна стимулация, която мозъкът ни получава, което играе важна роля в „настройването“ на нашия циркаден ритъм и поддържането му включен.

Това е особено вярно за хора с катаракта, често срещано очно заболяване, което причинява замъглено виждане, двойно виждане и общи проблеми със зрението.

Ако има катаракта, вечерната светлина не навлиза толкова много в очите, така че според мозъка залезът е по-ранен, отколкото всъщност е.

Защо това има значение? Тъй като в очите навлиза по-малко светлина поради проблемите със зрението, причинени от катаракта, тялото започва да освобождава мелатонин (хормона на съня) по-рано, отколкото трябва. При по-младите хора мелатонинът започва да се повишава след залез слънце, поради което обикновено се чувствате уморени няколко часа след това. За хората с катаракта, чийто мозък смята, че залезът е бил по-ранен, тяхното възприемане на залеза е по-рано, което ги прави уморени по-рано вечер. А да си легнете по-рано означава да се събудите по-рано.

Има някои доказателства, че операцията за отстраняване на катаракта може да помогне за подобряване на качеството и продължителността на съня, като помага на тези светлинни знаци да преминат.

Количеството светлина, което очите ви приемат всяка вечер, влияе кога сте готови да заспите

Ако и вие се борите с този проблем, трябва да пренебрегнете съвета да оставите екраните и вместо това да се излагате на ярка светлина късно вечер. Това може да означава да отидете на разходка навън, преди слънцето да залезе, да поставите изкуствено осветление в дома си или да гледате телевизия на ярък екран.

Храните, които подобряват съня

Тези ярки светлини ще дадат сигнал на мозъка, че слънцето все още не е залязло, което ще задържи производството на мелатонин. Точното време, през което трябва да се излагате на ярка светлина, варира и може да отнеме малко опити и грешки, но се стремете към около два часа излагане и със сигурност трябва да оставите светлината включена след залез слънце.

Промените в моделите на съня са част от живота. Докато някои от тези фактори са извън вашия контрол, можете да противодействате на други със здравословни навици, за да можете да си починете най-добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com