Защо Сливенските милинки са познати в цяла България?

5652
Защо Сливенските милинки са познати в цяла България?
Снимка: iStock/Guliver

Топлите, меки, пухкави апетитни милинки, които помним от детството си, все още могат да бъдат открити в пекарните у нас или приготвени от домакините, но вкусът им само бегло напомня на този от миналото. С особена носталгия за поръсените с пудра захар тестени изкушения си спомнят в сливенско, където, според Регионалния исторически музей  в областния град, милинките са сред 4-те традиционни и емблематични храни за региона, познати на българите и обичани от тях от незапомнени времена.

Именно Сливен – градът на милинките – е мястото, където опитите да бъдат съхранени кулинарните традиции, старите рецепти и вкусът от миналото допринасят тестените изкушения в този град да ни връщат в онези години, в които ходехме прави под масите.

Сливенски милинки - рецепта за кулинарния символ на града

Сливенските милинки – вкус от детството

Именно стремежът да се приготвят милинки по стара рецепта, с традиционните съставки и по начина, по който са го правили нашите баби, прави сливенските милинки познати в цяла България. Тази любима на местните закуска се е приготвяла както в онези далечни години, така и сега от шепа съставки – брашно, мая, вода, масло, захар, сол, но вкусът можел да съперничи на засуканите чинии от съвременен гурме ресторант.

Сливенските милинки се топят в устата и защото са залети след втасването им с уникална по своя характер, макар да е лесна за приготвяне, заливка, съдържаща само брашно, масло и щипка сол. Тази заливка е специфична за региона и в съчетание със сладката пудра захар, поръсена върху горещите милинки, гарантира вкус, който дълго оставя следа, милинки, които се топят в устата.

В някои от старите рецепти за сливенските милинки може да откриете варианти с мас вместо с масло, както и такива, при които се добавя козе сирене към тестото, като тези рецепти със сирене приличат на рецептите в другите части от страната, където милинките се приготвяли традиционно солени и именно със сирене.

Оригинална сливенска рецепта за милинки, която да не включва пудра захар преди сервирането им обаче, няма да откриете. Именно сладкият вкус прави тези милинки толкова специфични, а пудрата захар е онази специална съставка, която най-ярко отличава сливенските милинки от тестените изкушения, които се приготвят по сходни рецепти в други части на страната.

Милинки от тефтера на баба

Идва ли краят на сливенските милинки?

Статия във вестник „Седмица“ от преди 15-тина години споделя, че сливенските милинки – емблемата на града, се консумират все по-малко. Разнообразието от кулинарни изкушения и появата на нови печива и закуски неминуемо намаляват консумацията на милинки, а и вкусът им не е точно същият, какъвто го помнят местните от своята младост, но сливенските милинки са емблема на града и не са изчезнали и до днес, въпреки притесненията на авторите на статията от 2008 година.

Традиционни ястия за региона на Сливен

Освен сливенските милинки югоизточния регион е оставил своята трайна кулинарна следа в историята. От него и до днес на трапезата в много кътчета на страната се сервира уникално вкусната рибена чорба, халвата, малко познатото сладко от хинап, тюрлюгювечът, който в сливенския край и региона съществено се отличава от същото ястие, приготвено в други части на страната. Емблемата на Сливен е и ракията сливенска перла, която не е храна, но която със сигурност всички познават и е спътница на много делници и празници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...