Защо трябва да сме внимателни с билките?

1685
Защо трябва да сме внимателни с билките?
Снимка: iStock

През вековете природата не веднъж е доказала своето значение. Важно е да се научите как правилно да използвате нейния потенциал.

Хората прибягват до помощта на билките от дълбока древност. И това не е случайно. Лечебните растения съдържат огромно количество витамини, минерали и други биологично активни вещества. Те се абсорбират по-добре от тялото, действието им е по-меко, не се стига до пристрастяване, по-малко токсични и алергични от синтетичните аналози. Но това не означава, че можете да пиете лечебни инфузии в литри. За да бъде билколечението наистина полезно, трябва да запомните важни нюанси.

Това са чудодейните билки, които всеки трябва да отглежда в дома си

В гората за билки

Берете билки в екологично безопасни райони - далеч от индустриални центрове, на 5 км от магистрали и 50 км от летища! Растенията лесно абсорбират токсични съединения.

Преди да отидете на поляната за правилното растение, проверете календара.

Изплакнете растенията, включително корените, само със студена вода! Горещата вода е по-удачна за измиване на пръстта, а врящата вода убива микробите, но полезните съединения се унищожават и лечебната стойност на билките намалява.

Тънък въпрос

Не превишавайте дозировката на билковото лекарство, посочена върху опаковката на билката. Стандартната рецепта за билкова запарка е 1 с.л. билки в чаша вряла вода, в противен случай рискувате предозиране! Дори безвредната валериана, която успокоява нервите, ако прекалите, може да предизвика лошо храносмилане или, напротив, да „успокои“ червата, така че да се развие запек.

Вземете инфузията 40 минути преди ядене или 2 часа след него. Ако растителните компоненти се смесват с храната в стомаха, лечебният ефект на билколечението отслабва. Намалява и ако запарката престои дълго време. В идеалния случай трябва да варите билки преди всяка употреба.Иначе инфузията се приготвя ежедневно и се съхранява в хладилник.

Не практикувайте билколечение през цялата година. Обикновено се провежда на курсове от 2-3 седмици, след което трябва да си починете.

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина

Редовно преглеждайте зеления комплект за първа помощ. По правило лечебните растения могат да се съхраняват не повече от 2-3 години. Изхвърлете тези, купени преди много време, без да съжалявате.

Обратната страна

Имайте предвид: билките, както и лекарствата, имат показания и противопоказания. И така, жълтият кантарион помага да се отървете от нервното напрежение, но повишава кръвното при хипертония. Копривата е истински склад на витамини, но допринася за сгъстяване на кръвта, на първо място, опасна е за разширени вени.

Повечето билкови напитки са противопоказни за страдащите от алергии. Бъдещите майки също трябва да са внимателни към билколечението. Най-добре е преди да вземете лечебен чай, да се консултирате със специалист. Не забравяйте, че фитотерапията е само помощно средство. Не може да замени основното лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Животът ви е все по-объркан? 4 признака, че Вселената ви изпитва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com